Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ochráňte svoj zrak pred žiarením z displejov špeciálnymi okuliarovými šošovkami

Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
16. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedeli ste, že majitelia mobilných telefónov si v priemere každých 6,5 minút skontrolujú svoje displeje? U niektorých je to nutnosť pre vysoké pracovné nasadenie, u iných zas zvyk, ktorý hraničí so závislosťou od smartfónov. Okrem pravidelného monitorovania telefónnej obrazovky však denne sledujeme aj počítačové monitory, tablety a v rámci voľného času i televíziu či iné zariadenia, ktoré vyžarujú takzvané „modro-fialové svetlo“. Výskumy poukazujú na to, že človek vo veku 80 rokov strávi v priemere 20 rokov na dennom svetle a v priestore s umelým osvetlením až 30 rokov.

V určitom množstve je „modro-fialové svetlo“ pre naše telo potrebné, keďže tvorí jednu zo zložiek denného svetla. Ale nadmerné žiarenie „modro-fialového svetla“ spôsobuje nezvratné procesy, ktoré smerujú k poškodeniu sietnice oka, zhoršenej  kvalite videnia, až k úplnej strate zraku. Okrem toho, modro-fialové žiarenie z displejov, zvlášť pred spaním, sa stáva úhlavným nepriateľom spánku. Je totiž zodpovedné za to, že náš mozog dostáva nesprávny pokyn zostať bdelý, pretože potláča tvorbu hormónu melatonínu, nevyhnutného pre spánok. Môže sa dokonca podpísať pod zvýšenú nervozitu, bolesti hlavy, pálenie a rezanie očí či nadmerné slzenie, alebo pod predčasné starnutie zraku.

 Essilor, Crizal, Crizal Prevencia, Okuliare, Šošovky, zrak, korekcie zraku, vady zraku, poškodenie zraku, UV žiarenie, modrofialové svetlo, modro-fialové svetlo, škodlivé svetlo, svetelné spektrum, ochrana zraku, displeje, monitory, smartphony,

Francúzska spoločnosť Essilor spoločne so Zrakovým inštitútom v Paríži sa vo svojom výskume sa zamerali na pomenovanie hlavných príčin degenerácie buniek sietnice, predčasného starnutia očí a vekom podmienenej makulárnej degenerácie. Na základe poznatkov rozdelili viditeľné svetelné spektrum do škodlivých zón. Jednou z nich je práve „modro-fialové svetlo“. Na základe toho vyvinuli okuliarové sklá Crizal Prevencia, ako účinnú ochranu zraku pred nevhodným žiarením displejov a iných zariadení. Ich technológia spočíva v patentovaných filtroch, ktoré prepustia len vhodné svetelné spektrum a blokujú UV žiarenie ako aj „modro-fialové svetlo“.

Essilor, Crizal, Crizal Prevencia, Okuliare, Šošovky, zrak, korekcie zraku, vady zraku, poškodenie zraku, UV žiarenie, modrofialové svetlo, modro-fialové svetlo, škodlivé svetlo, svetelné spektrum, ochrana zraku, displeje, monitory, smartphony,

Sklíčka sú odolné voči vode, prachu, škrabancom, odtlačkom prstov a ich súčasťou je aj antireflexná vrstva. Patentovaná technológia pohlcuje 100 % UVA a UVB žiarenia a eliminuje odrazy na zadnej strany okuliarovej šošovky. Pre každodenné nosenie sú šošovky Crizal Prevencia ošetrené E-SPF 25 a verzia slnečných okuliarových šošoviek dokonca až E-SPF 50+.   

Zvláštnu pozornosť treba venovať aj deťom, pretože ich zrak ešte nie je dostatočne vyvinutý a nedokáže zabezpečiť dostatočnú ochranu voči UV žiareniu a pôsobeniu „modro-fialového svetla“. Okuliarové šošovky Crizal Prevencia sú preto vhodné aj do detských dioptrických rámov.

Okuliarové šošovky Crizal Prevencia je možné osadiť do rámov s potrebnou dioptrickou korekciou, ale aj bez dioptrie, len v podobe čírych skiel. Môžu byť naozaj užitočnou pomôckou pre dlhodobé predchádzanie problémom so zrakom a uváženú starostlivosť o zdravie očí.