Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hodinky Aircon poslúžia ako personálna klimatizácia na zápästí

Hodinky Aircon poslúžia ako personálna klimatizácia na zápästí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dá sa teplota ľudského tela ovládať ohrevom alebo ochladením len jednej malej časti na tele, konkrétne zápästia? Podľa tvorcov hodiniek Aircon Watch je to možné a nasvedčuje tomu aj enormný úspech ich unikátneho zariadenia v start-up kampani na portáli Kickstarter.

Hodinky Aircon Watch fungujú na premise, že ohrevom alebo ochladením malého kúska kože na tele sa celé telo môže cítiť teplejšie alebo chladnejšie. Niečo na tom zrejme bude, lebo určite si viacerí z vás počas horúčav skúšali púšťať chladnú vodu na zápästie a cítili ste sa sviežejšie.

Tvorcovia hodiniek Aircon Watch pritom poukazujú na štúdie z univerzity v Standforde, ktoré pojednávajú o regulácii teploty v tele človeka. Výskum viedol k zariadeniu v tvare rukavice, ktoré dokázalo znížiť teplotu tela tým, že vytvorilo vákuum, ktoré potiahlo krv bližšie k povrchu dlane. Predtým, ako sa krv vrátila do srdca, bola ochladená studenou vodou. Veda dokázala, že takáto vec je možná, no či to zvládne aj malý komerčný produkt zostáva otázkou.

Hodinky Aircon Watch dokážu prostredníctvom malého zariadenia v remienku regulovať telesnú teplotu nositeľa.

Napriek tomu je tím vývojárov hodiniek Aircon Watch presvedčený, že ich technológia to dokáže. V remienku hodiniek je zabudované malé zariadenie, ktoré dodáva impulzy tepla alebo chladu. Tie zasiahnu do signálu, ktorý nervový systém zasiela do časti mozgu, ktorá je zodpovedná za reguláciu našej telesnej teploty. Takto zmätený nervový systém zrejme umožní hodinkám Aircon Watch vykonať drobné zmeny telesnej teploty podľa toho, ako si to ich používateľ želá.

Hodinky Aircon Watch slúžia pre ochladenie alebo ohrev krvného obehu a teda tela nositeľa.

Samotné hodinky sú vybavené OLED displejom a majú batériu s kapacitou 400 mAh, ktorá by mala vydržať až štyri hodiny v režime chladenia organizmu alebo až osem hodín v režime ohrevu organizmu. Momentálne prebieha start-up kampaň na portáli Kickstarter, kde sa autorom podarilo vybrať už viac ako 650 000 HDK (asi 69 576 EUR), pričom požadovaná suma bola stanovená na 38 000 HKD (cca 4068 EUR). Hodinky sa stále ponúkajú za 79,99 dolárov, s celosvetovou dodávkou od decembra 2017.

Hodinky Aircon Watch