Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové nositeľné zariadenie vám vo vode môže zachrániť krk

Nové nositeľné zariadenie vám vo vode môže zachrániť krk
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Osobná záchranná výbava pre plavcov v podobe zariadenia Ploota sa jednoducho nosí na krku a v prípade problémov dokáže vypustiť dva airbagy, ktoré s pod hladiny privedú používateľa na jej povrch. Na rozdiel od niektorých podobných zariadení však Ploota svojho nositeľa aj udržiava v plávajúcej polohe s hlavou nad vodou.

Záchranné výbava Ploota môže byť krátkodobo ponorená vo vode bez toho, aby sa aktivovala. Má v sebe zabudovaný snímač, ktorý zistí, či sa zariadenie nachádza pod hladinou vody dlhšie ako 30 sekúnd. Ak tento prípad nastane, zariadenie predpokladá, že jeho nositeľ má problémy a okamžite aktivuje dva airbagy, ktoré sa nafúknu a prinesú používateľa späť nad vodnú hladinu.

Záchranná výbava Ploota má dva airbagy, ktoré sa nafukujú obsahom CO2

Tento časový úsek je relatívne krátky, takže zariadenie by asi nemali nosiť plavci, ktorí dokážu dobre zadržiavať svoj dych pri ponáraní. Záchranná výbava Ploota funguje aj v prípadoch, že jeho nositeľ sa dostane do bezvedomia, airbagy ho vytlačia nad hladinu a udržia ho plávajúceho s hlavou zdvihnutou nahor a to až do šiestich hodín, ak takýto prípad nastane a pomoc nepríde tak rýchlo.

Zariadenie Ploota sa aktivuje manuálne alebo automaticky po 30 sekundách ponorenia nositeľa pod vodou

Samozrejme môže nastať situácia, že používateľ vie, že má problémy ešte pred uplynutím sledovaných 30 sekúnd. V tomto prípade môže sám aktivovať zariadenie manuálne. Náplň s obsahom CO2 je vhodná len pre jedno použitie, ale dá sa jednoducho vymeniť za inú, ktorú si používateľ zakúpi v miestnom obchode. Airbagy sa dajú jednoducho vyfúknuť a vrátiť späť do zariadenia.

Záchranná výbava Ploota dokáže udržať hlavu nositeľa smerom nahor nad vodnou hladinou

Záchranná výbava pre plavcov Ploota je súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za finančnú podporu v sume 50 EUR. K dispozícii je na výber z troch veľkostí. V prípade, že sa nájde dostatok prispievateľov a všetko pôjde tak ako má, prvé dodávky sú naplánované na október tohto roku, čo je trocha neskôr po prichádzajúcej letnej sezóne.