Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bunda Levi’s s technológiou pre diaľkové ovládanie smartfónu dorazí tento rok

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pod pojmom inteligentné oblečenie sa zvyčajne opisuje odev, ktorý je predovšetkým elegantným módnym kúskom, ktorý môže byť vyrobený z menej tradičných materiálov. No toto označenie si rozhodne zaslúži bunda od výrobcu Levi's. Tá priamo v sebe obsahuje technológiu Google Jacquard, ktorá spĺňa definíciu inteligentných zariadení Internetu vecí (IoT).

Bunda s názvom Commuter Trucker Jacket na prvý pohľad vyzerá ako bežný kus módneho oblečenia. No je navrhnutá tak, aby vás sama dokázala prepojiť s mobilným zariadením bez toho, aby ste museli kontrolovať jeho displej. Navyše pre ovládanie netreba použiť nejaké príslušenstvo, ako sú smart hodinky, pretože všetko sa odohráva cez jednoduchý kontakt používateľa priamo s jeho bundou.

Táto bunda je výnimočná v tom, že ako prvá obsahuje inovatívnu technológiu Jacquard z projektu spoločnosti Google, ktorá je do odevu doslova vtkaná. Jediné čo technológiou prezradí je minimalistické odnímateľné zariadenie manžete rukávu, ktoré v sebe ukrýva všetku potrebnú elektroniku pre sledovanie gestikulačných príkazov od používateľa. Po odobratí tohto malého zariadenia sa dá bunda oprať ako akákoľvek iná.

Bunda Levi’s Commuter Trucker Jacket v sebe ukrýva technológiu Google Jacquard pre diaľkové ovládanie smartfónu

Levi's a Google sa rozhodli bundu Commuter Trucker Jacket propagovať ako inteligentný odev pre dochádzajúcich používateľov na bicykli. Tí ju môžu využiť pre prepojenie so smartfónom so slúchadlami vo vrecku. Bunda tak dokáže sprostredkovať úlohy, ako je navigácia na trase, prístup k hudobnej knižnici alebo pre odmietnutie prichádzajúceho hovoru v prípade, že nie je bezpečná doba na vybratie smartfónu. Ovládanie je pritom jednoduché, stačí jednou rukou potiahnuť po rukáve v danom smere a zariadenie na základe rozpoznania príkazu vykoná požadovaný príkaz.

Bunda bola prvýkrát predstavená v roku 2016, rok potom, ako laboratórium Google ATAP oznámilo svoj projekt Jacquard. No až teraz na podujatí SXSW potvrdila firma Levi's, že bunda je v životaschopnom stave a bude dostupná na predaj už na jeseň tohto roku za cenu 350 dolárov.

Bunda Levi’s Commuter Trucker Jacket má v manžete rukávu vložené odnímateľné zariadenie, ktoré sníma gestá používateľa a transformuje ich do príkazov pre prepojený smartfón