Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronické tetovanie Rotex dokáže nahradiť herné ovládače, ale aj veľa iných zariadení

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
25. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2011 americký vynálezca čínskeho pôvodu Nanshu Lu vymyslel a vyrobil prototyp zariadenia, ktoré nazval elektronické tetovanie. Názov je priliehavý, pretože sa jedná o akúsi supertenkú nálepku obsahujúcu obvody a senzory.

Túto nálepku si teda prilepíte na telo a ona dokáže pomocou drobných senzorov zmerať EKG, EMG, teplotu, hydratáciu a pohyb. Všetky tieto informácie viete dostať do smartfónu či tabletu a vyhodnotiť tak atribúty podobne, ako napríklad športové smart náramky. Len s tým rozdielom, že elektronické tetovanie ani necítite.

Elektronické tetovanie Rotex môže nahradiť množstvo iných zariadení

Pri športe však využitie nekončí. Keď už viete pomocou akéhokoľvek zariadenia merať toľko atribútov, dá sa napríklad pri správnom nalepení elektronického tetovania vyriešiť ovládanie počítačovej hry. Funguje to ako pri klasickom ovládaní gestami, len informácie zberá nálepka na koži.

Elektronické tetovanie Rotex meria rôzne fyzické atribúty nositeľa a môže slúžiť aj ako ovládač iných zariadení

Ďalším možným použitím je monitorovanie pacienta, kde nehrozí, že by nálepka nejako zavadzala. Doktor tak jednoducho príde a pomocou tabletu zosníma potrebné údaje. Využitie sa nájde aj pri starostlivosti o starších ľudí. Keďže nálepka vie zmerať teplotu, EKG a hydratáciu vie používateľovi poradiť, kedy sa má napiť, kedy oddýchnuť a kedy prípadne zavolať lekárovi. To okrem iného uľahčí prácu aj rodinným príslušníkom, pretože budú mať lepší prehľad o zdraví meraného človeka aj na diaľku.

Ďalším využitím je aj svet módy či skôr zábavy. Nálepka sa totižto dá vyrobiť aj tak, aby svietila a pomocou loga či emotikonu vás odlíšila od ostatných v dave.

Elektronické tetovanie Rotex sa dá nosiť aj ako módny doplnok