Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dokáže kúsok látky so zabudovanou technológiou varovať pred vysokým UV žiarením?

Dokáže kúsok látky so zabudovanou technológiou varovať pred vysokým UV žiarením?
Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
9. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

O negatívnych účinkoch UVA a UVB slnečných lúčov sa toho vie už dosť a preto sa stále hľadá čo najjednoduchší spôsob, ako si vychutnávať slnečné lúče či celkový pohyb pod holým nebom, a zároveň dostatočne chrániť svoju pokožku. Vývojári teda zostrojili Heliosense - malé flexibilné zariadenie určené na odev, ktoré varuje pred vysokým stupňom žiarenia.

Počas bežných aktivít vonku, ako sú prechádzka v prírode, posedenie pri kávičke vonku na terase alebo počas športovania v exteriéri, sme vystavovaní slnečnému žiareniu, hoci samotné slnko nemusí byť viditeľné. Sila UV žiarenia totiž nie je priamoúmerná len letným horúčavám a neviaže sa len na čistú slnečnú oblohu by jediného mráčika. Napríklad počas lyžovania je naša pokožka vzhľadom k nadmorskej výške vystavená oveľa vyšším účinkom slnečného žiarenia, ako keď ležíme v plavkách pri bazéne. 

Heliosense, WiredBeauty, UV žiarenie, UVA, UVB, slnečné žiarenie, wearables, rakovina kože, ochrana kože, technológie  budúcnosti, techpedia, technologické novinky

Spoločnosť WiredBeauty, ktorá sa zaoberá výskumom v oblasti starostlivosti o pokožku, vyrobila malé zariadenie s názvom Heliosense. Na prvá pohľad vyzerá ako malý kúsok látky. Keďže je merač vodeodolný, môže sa umiestniť na tričká, kabáty, klobúky, dokonca na plavky či iné zvršky odevu. Pomocou vstavanej technológie dokáže sledovať stav žiarenia a varovať, ak je ho príliš.

Heliosense má v sebe zabudované 3 inovatívne multisenzory s orientáciou do všetkých strán. Merajú UV žiarenie v reálnom čase a pomocou svietivých diód ukazujú hodnoty žiarenia, ktorým sme vystavení. Zariadenie spolupracuje na báze bluetooth spojenia so smartfónom a nainštalovanou aplikáciou. UV index však dokáže ukazovať aj bez smart zariadení, len za pomoci LED svetielok. Takáto indikácia môže pomôcť ľudom, ktorí sú ľahko náchylní na spálenie, alebo pacientom trpiacim onkologickým ochorením kože. Vďaka tomu sa môžu lepšie chrániť vhodným zakrytím pokožky alebo siahnuť po vyššom ochrannom faktore.

Uvidíme, kedy sa táto šikovná pomôcka, stane v budúcnosti súčasťou naších šatníkov. 

WiredBeauty, slnečné žiarenie, UVA, UVB, UV žiarenie, Beauty, starostlivoť o pokožku