Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Módne okuliare pre meranie hladiny stresu a opasok s projektorom

Módne okuliare pre meranie hladiny stresu a opasok s projektorom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Módny návrhár Hussein Chalayan sa spojil so spoločnosťou Intel a pre Paris Fashion Week spolu vytvorili módne doplnky, ktoré majú v sebe zabudovanú modernú technológiu nositeľných zariadení. Patria medzi ne módne okuliare, ktoré snímajú úroveň stresu nositeľa, spolu s opaskom, ktorý je vybavený projektorom, ktorý môže na stenu premietať aj údaje z týchto okuliarov.

Okuliare bežia na module Curie od spoločnosti Intel, čo je malé hardvérové zariadenie na báze zabudovaného systému Intel na čipe SoC. Tento modul má nízku spotrebu energie a je takzvaným „univerzálnym“ mozgom pre nositeľné zariadenia, napríklad od šiat až po športové podprsenky.

Spoločnosť Intel v spolupráci s módnym návrhárom Husseinom Chalayanom predstavili zaujímavé nositeľné zariadenia vo forme módnych okuliarov pre meranie stresu nositeľa a opasku s projektorom

V tomto prípade slúži Intel Curie ako inteligentný monitorovací systém úrovne stresu nositeľa. Systém sleduje jeho biometrické údaje, ako je meranie aktivity mozgových vĺn prostredníctvom vstavaných EEG elektród, alebo optický senzor pre meranie frekvencie tepu srdca. Procesor má k dispozícii aj zabudovaný mikrofón, ktorý sníma rýchlosť dychu nositeľa týchto okuliarov.

Módne ukuliare využívajú hardvérový modul Intel Curie

Získané údaje sa dajú bezdrôtovo prenášať do mobilného zariadenia prostredníctvom technológie Bluetooth Low Energy. Samozrejme v rámci prezentovania využitia týchto technológií sa údaje prenášali do opasku, ktorý obsahuje miniatúrny počítač Intel Compute Stick. Ten získané dáta spracuje a vizuálne zobrazí pomocou piko projektoru, ktorý sa tiež nachádza v opasku.

Opasok obsahuje miniatúrny počítač Intel Compute Stick a zabudovaný piko projektor

Na stene sa premietajú informácie o úrovni stresu používateľa, čo môže pre neho vyznieť tiež stresujúco. Opasok je zameraný na to, aby nositeľ mal možnosť v reálnom čase vizuálne vidieť svoj stav a mohol podľa toho prispôsobiť svoju situáciu. Možno si poviete, že sa jedná o dosť abstraktné zariadenia, no v podstate išlo len o netradičné predstavenie možností technológií pre nositeľné zariadenia v budúcnosti.

Údaje o hladine stresu sa z okuliarov prepojených s opaskom premietajú na stenu v reálnom čase