Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

IT Fitness: Výsledky veľkého testu národa

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
6. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viac ako 14 tisíc Slovákov sa zapojilo do štvrtého ročníka testovania IT zručností - IT Fitness Test vyvolal záujem u žiakov základných škôl, pre ktorých bol prvýkrát vytvorený špeciálny test. Projekt realizovala IT Asociácia Slovenska s podporou Európskej komisie. Od roku 2010 sa do testovania zapojilo viac ako 100 000 účastníkov z celej Slovenskej republiky. Tento rok sa testu zúčastnilo 14 540 respondentov.

O národnom teste IT zručností Slovákov sme vás informovali ešte v júni veľkou video reportážou a konečne tu máme výsledky v podobe oficiálnej tlačovej správy:

„V testovaní sa ukázalo, že Slováci dobre zvládajú jednoduché vyhľadávanie na internete a následné extrahovanie požadovanej informácie z nenáročného textu. Nízku úspešnosť však žiaci dosahujú v náročnejšom vyhľadávaní. Napr. vo vyhľadávaní, kde je zadaných viacero kritérií, alebo kde vo výsledku vyhľadania je potrebné porozumieť informačne zovretému textu, vyhodnotiť viacero kritérií a čítať s porozumením,“ konštatuje prezident IT asociácie Slovenska, Mário Lelovský.

Do štatistického spracovania boli zahrnuté odpovede prijaté v období od mája až do konca júla a výsledky boli vyhlásené v rámci IT Summitu 25. septembra 2014. Cieľom testu bolo zistiť úroveň základných IT zručností u hlavnej cieľovej skupiny – mladých ľudí, študentov základných, stredných a vysokých škôl, ale širokej verejnosti. Zámer realizovať testovanie IT zručností v Slovenskej republike, vznikol v roku 2009. Aktuálne testovanie je súčasťou kampane Európskej komisie „eSkills for Jobs“. Projekt IT FITNESS TEST 2014 je organizovaný v úzkej spolupráci s Ministerstvom financií SR, Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a viacerých ďalších partnerov. Generálnym partnerom testovaniaia je spoločnosť Slovanet.

Novinkou pre rok 2014 bol špeciálny test určený pre základné školy. Ten vznikol na základe dopytu z minulých rokov, ako aj na základe potreby podchytiť najmladšie talenty čím skôr. „Vyjadrujem úprimné nadšenie, že na Slovensku vznikla takáto aktivita. Je odzrkadlením toho, že sektor informačných technológií si stále viac uvedomuje potrebu súladu medzi identifikovanými voľnými pracovnými miestami a nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, ktorý má v Európe do roku 2015 podľa očakávaní dosiahnuť až 900 000 osôb,“ hovorí Peter Pellegrini, Digitálny líder SR a minister školstva.

Prezenzáciu k výsledkom nájdete na: http://www.slideshare.net/tuchscher/vyhodnotenie-it-fitness-testu-2014  

Zaujímavosti z vyhodnotenia IT FITNESS TESTU 2014:
• Najmladší účastníci mali 7 rokov, dvaja chlapci a dve dievčatá.
• Najstarší účastník vo veku 89 rokov.
• 100% úspešnosť medzi mužmi dosiahlo 16 respondentov vo veku 17 – 45 rokov.
• 100% úspešnosť medzi ženami dosiahlo 5 účastníčok vo veku 18 – 51 rokov.
• Školy s najväčším počtom zapojených študentov:
 Základné školy: ZŠ Dr. Daniela Fischera 2, Kežmarok
 Stredné školy: Stredná priemyselná škola elektrotechnická, Plzenská 1,
Prešov
 Vysoké školy: Žilinská univerzita v Žiline, Univerzitná 1, Žilina

Len menej ako 3,5 % všetkých respondentov nepoužíva doma žiadny počítač. Rovnako odpovedalo len 1,45 % stredoškolákov a len 0,97 % vysokoškolákov.
43 % žiakov ZŠ začalo používať počítač už v predškolskom veku. Zo študentov 8-ročných gymnázií to bolo až 51 %.
Študenti ZŠ používajú viac tablet ako notebook (laptop, netbook, ultrabook), u ostatných skupín je to naopak. Študenti ZŠ a SŠ a učitelia ZŠ najčastejšie používajú stolový počítač. U zvyšných kategórií sú používanejšie prenosné formy počítača.
Digitálne technológie sa stále používajú viac doma ako v školách. U vysokoškolákov je používanie počítača v škole a doma pomerne vyvážené (89,8 % vs. 94,8 %), u stredoškolákov ide však až o 23 % rozdiel (70,6 % v škole a 93,5 % doma). Taktiež žiaci vo veku 7-16 rokov používajú počítač viac doma ako v škole.

Počítač využívajú študenti SŠ v prvom rade na zábavu a získavanie informácií z rôznych oblastí záujmu, až potom na študijné účely, študenti VŠ najviac vyhľadávajú informácie z oblasti záujmu, potom informácie potrebné pre štúdium, a až v treťom rade používajú počítač na voľnočasové aktivity ako sledovanie videa alebo počúvanie audia. Pritom však obe skupiny študentov potvrdili, že informácie získané na internete používajú v škole veľmi často alebo často. Z odpovedajúcich to potvrdilo takmer 99 % stredoškolákov a 100 % vysokoškolákov.

Za pokročilého používateľa IT sa považuje 39 % respondentov vo veku 7-16 rokov (ZŠ), 45 % stredoškolákov a 53 % vysokoškolákov. O štúdium v oblasti IT však prejavilo záujem len 16 % žiakov ZŠ, zatiaľ čo u študentov SŠ to bolo 34 % a u vysokoškolákov až takmer 88 %. 

Významnou súčasťou IT FITNESS TESTu sú mobilné aplikácie pre všetky populárne operačne systémy (Android, iOS, Windows), ktoré umožňujú majiteľom tabletov a iných mobilných zariadení nielen absolvovať IT FITNESS TEST, ale po jeho prvom absolvovaní opakovaním jeho variácií ďalej zvyšovať̌ svoje zručnosti.

(Zdroj: TS IT Asociácia Slovenska)