Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Viacúčelový elektrický varič poháňa solárne nabíjateľná batéria

Viacúčelový elektrický varič poháňa solárne nabíjateľná batéria
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V minulosti sa objavilo množstvo inovatívnych grilov, sporákov a varičov, ktoré spália akúkoľvek masu alebo využívajú solárnu energiu pre výrobu elektriny potrebnej na varenie, pečenie či ohrievanie jedla. Najnovším takým kempingovým zariadením je Morphcooker, prenosný elektrický varič napájaný batériami, ktorý poskytne viacero možností použitia.

Morphcooker je šikovný malý nástroj, ktorý sa dokáže rozložiť z plochého širokého tvaru štvorcovej panvice až na hlboký hrniec jednoducho tak, že používateľ zdvihne jeho výškovo nastaviteľné hrany. Varič sa dodáva v dvoch veľkostiach, obe s maximálnou hĺbkou 84 milimetrov. Model Solo má rozmery 120 x 120 milimetrov, zatiaľ čo objemnejší model Family má rozmery 200 x 200 milimetrov.

Elektrický varič Morphcooker je viacúčelový nástroj na varenie, grilovanie, pečenie či ohrievanie v prírode za pomoci napájania z batérie.

Hoci plyn alebo palivá z biomasy sú efektívne spôsoby pre ohrev jedla, Morphcooker údajne používa najmodernejšiu technológiou 16 článkovej batérie. Clánky sú rozložené po ôsmich s kapacitou po 2 600 mAh pri 3,7 voltoch, čiže celkovo 29,6 voltov a 5 200 mAh. To podľa výrobcu prináša tieto údaje ohrevov:

Zohriatie 250 ml vody z 25 ° C na 75 ° C s jedným elementom bude trvať 4 minúty a pri dvoch elementoch bude trvať 2 minúty. Zohriatie 500 ml vody z 25 ° C na 100 ° C s jedným elementom bude trvať 12 minút a pri dvoch elementoch bude trvať 6 minút. Pri stopercentnom výkone je výdrž batérie udávaná na 26 minút, 52 minút pri 50% výkone a 1 hodinu a 44 minút pri 25% napájaní. Batéria sa môže nabíjať prostredníctvom elektrickej zásuvky, z automobilu alebo cez rozkladací solárny panel, ktorý je súčasťou výbavy variča.

Morphcooker je šikovný malý nástroj, ktorý sa dokáže rozložiť z plochého širokého tvaru štvorcovej panvice až na hlboký hrniec jednoducho tak, že používateľ zdvihne jeho výškovo nastaviteľné hrany.

Ťažko povedať, či je to skutočne praktický nástroj na varenie v porovnaní s riešeniami s varením na plyne alebo biomasách, no ohrev z batérie by mohol prísť vhod vo veterných alebo mokrých podmienkach a netreba zabúdať na viaceré možnosti použitia.

Varič Morphcooker je súčasťou kampane na portáli Kickstarter. Model Solo je za 139 NZD (asi 83 EUR), zatiaľ čo model Family sa ponúka za 149 NZD (okolo 89 EUR). Doprava je naplánovaná na marec 2018.

Batéria sa môže nabíjať prostredníctvom elektrickej zásuvky, z automobilu alebo cez rozkladací solárny panel, ktorý je súčasťou výbavy variča.