Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SES ASTRA dokazuje, že satelitné vysielanie vďaka technológiám stále napreduje

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
9. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Písal sa rok 1988. Do vesmíru bol vyslaný satelit, ktorý však tentoraz nebol vojenský. Išlo totiž o prvú európsku umelú družicu, ktorú spoločnosť SES začala používať na prenos televízneho vysielania. Už o niekoľko mesiacov sa tak podarilo vytvoriť televíznu sieť, ktorá na začiatku šírila vysielanie britskej televíznej skupiny SKY. A čo sa za tie roky v satelitnej televízii zmenilo? Poďte sa na to spolu s nami pozrieť.

K zakladateľom satelitnej televízie patrí rozhodne spoločnosť SES. Satelity si pritom do života uvádza sama. Kým sa však ten dostane do vesmíru, musí podstúpiť poriadnu prípravu.

„Satelit počas obiehania okolo Zeme musí prežiť teploty v rozpätí od mínus 150 do plus 50 stupňov Celzia. Niekedy aj oveľa viac, a to všetko neustále, 24 hodín. Preto musí byť jeho konštrukcia mimoriadne odolná. Bežná životnosť satelitu je 15, maximálne však 20 rokov,“ vysvetľuje pán Martin Ornass-Kubacki, ASTRA CEE.

Centrála SESu v Luxembursku pritom sleduje pohyb satelitov, ktorých už dnes rozhodne nie je málo.

„V súčasnosti riadime 65 satelitov, ktoré sú rozmiestnené na geostacionárnej orbitálnej dráhe. Teda vo výške približne 36 tisíc kilometrov nad Zemou.“

Pohyb satelitov na obežnej dráhe je veľmi presný, pretože žiaden z nich sa nesmie vychýliť zo svojej pozície a musí sa teda pohybovať v rovnakej rýchlosti spolu so Zemou. Takto dokáže pokrývať určitú oblasť, čiže má svoj vyžarovací diagram.

Pre príjem satelitného vysielania na zemi je potrebná parabola, ktorá odráža signál priamo do LNB konvertora. Z nehu sa už potom signál presúva káblom až do koncového zariadenia. To signál rozkóduje a z obrovského množstva staníc potom, na základe polarizácie a frekvencie, vyberie satelitný tuner ten správny kanál.

„Na Slovensku máme 2 orbitálne pozície satelitov ASTRA 23,5 a 19,2 stupňa, cez ktoré môžu slovenskí diváci pozerať až niekoľko stoviek kanálov z domácej a zahraničnej produkcie. Len v Európe máme 180 miliónov domácností a celosvetovo je to 325 miliónov domácností. Naše satelity pritom dokážu pokryť až 99 percent populácie v každom kúte sveta,“ dodáva pán Martin Ornass-Kubacki, ASTRA CEE.

SES ASTRA dokazuje, že satelitné vysielanie vďaka technológiám stále napreduje

Analógové vysielanie je už aj pri satelitnom príjme preč. Nahradilo ho digitálne, ktoré sa stále vyvíja, najmä čo sa týka rozlíšenia obrazu. Kým doteraz vysielacie spoločnosti poskytovali obsah v rozlíšení Full HD, dnes je už dosť takých, ktoré prechádzajú na UHD alebo teda 4K. Všetko sa šíri cez transpondéry, umiestnené na satelite. Každý má istú šírku dátového pásma.

„UHD programy prenášajú dáta okolo 15 až 25 megabitov za sekundu a HD programy prenášajú dáta rýchlosťou medzi 6 až 10 megabitmi za sekundu. Čiže pre Ultra HD spotrebujeme asi dvojnásobnú kapacitu,“ vysvetľuje pán Thomas Wrede, odborník na nové technológie, SES.

Našťastie dnes v kvalite pomáhajú významným spôsobom aj video kodeky, ktoré sú schopné prenášať obraz s najnovšími technológiami, ako je napríklad HDR, teda vysoký dynamický rozsah.

„Pre všetky UHD kanály sa dá využiť najnovší vysoko efektívny video kodek H.265. High Dynamic Range pre zmenu pridá UHD kanálom viac detailov v tmavých a presvetlených scénach,“ dodáva pán Thomas Wrede, odborník na nové technológie, SES.

Len pomaly si stíhame vychutnávať rozlíšenie 4K a už sa začína hovoriť aj o 8K. No tých inovácií, ktoré nás v budúcnosti so satelitnou televíziou čakajú, bude oveľa viac. Už teraz sa napríklad pracuje na systéme satelitného Videa On Demand, čiže knižnice vybraných filmov a seriálov, prenášaných cez satelit. V komerčnej sfére sa zase uvažuje o obojsmerných satelitných termináloch. Satelitný prenos má teda značnú budúcnosť a bude zaujímavé sledovať čo všetko nám ešte jeho vývoj prinesie.