Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na hranie vo virtuálnej realite sú tu teraz VR herne

Na hranie vo virtuálnej realite sú tu teraz VR herne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tak ako kedysi, počas nástupu stolných počítačov, vznikali herne pre hranie počítačových hier, tak aj teraz, s rozvojom virtuálnej reality, začínajú vznikať podobné priestory pre hranie vo VR.

Aj napriek niekoľkoročnému pôsobeniu na trhu sa táto technológia presadila len okrajovo a okrem špecifických nasadení v teréne, akými sú napríklad reality či vzdelávanie, ju medzi verejnosťou takmer nevidieť. Vďaka VR herniam tak dostanú aj bežní ľudia možnosť vyskúšať si virtuálny zážitok bez potreby nákupu drahého zariadenia. Ak sa aj Vy radíte medzi nadšencov hier a VR, tak tento článok je práve pre Vás.

Ako je na tom VR v hráčskom priemysle

 

Konferencia E3, Mekka pre hráčsky priemysel, tento rok prekypovala obsahom pre túto platformu. Na scéne sa objavilo nespočetne veľa titulov a medzi nimi pribudli aj hry ako Doom, Fallout 4, The Walking Dead a iné. Nástup hier podobného kalibru teda naznačuje, že virtuálna reality sa vydáva správnym smerom. Treba však priznať, že VR je aj napriek záujmu zo strany tvorcov hier stále len v ranných fázach. Svedčia o tom aj čísla predajov. Napríklad, najdostupnejšie VR zariadenie PlayStation VR doteraz predalo len jeden milión kusov.

Tak ako kedysi, počas nástupu stolných počítačov, vznikali herne pre hranie počítačových hier, tak aj teraz, s rozvojom virtuálnej reality, začínajú vznikať podobné priestory pre hranie vo VR.

Hororové hry a novinky na horizonte

 

Možno ste si všimli, že YouTube ako platforma pre demonštráciu a prechádzanie hier zažila v poslednej dobe boom hlavne v hraní strašidelných hier akými sú The Dying Light a iné. Predstavte si teraz hranie podobných hier vo VR - zážitok je doslova hrôzostrašný. Proti chuti ale žiaden dišputát, a ak sa v tomto žánri vidíte a tipovanie na športové výsledky nie je pre Vás dostatočne stimulujúce, tak z nadchádzajúcich hier budete mať iste radosť.

Doom VFR

 

Doom pre VR je v mnohých smeroch iba remake minuloročnej konzolovej verzie. Vo virtuálnej realite nájdete len inak vyriešené pohybovanie. Keďže VR platforma ešte neumožňuje extenzívne chodenie, tak sú mnohé dlhé prechody riešené teleportovaním. Samotný príbeh je ale totožný.

Doom VFR

Resident Evil

 

Ďalší, hrôzu naháňajúci titul je Resident Evil 7: Biohazard. Hru zažívate z pohľadu prvej osoby a pomocou taktického rozhodovania sa v nej musíte vysporiadať so sériou strašidelných nepriateľov. Pripravte sa teda na riadnu dávku krk zvierajúcich momentov.

Resident Evil 7: Biohazard

The Climb (exkluzívne pre Oculus Rift)

 

Ako naznačuje samotný názov, tak v tejto hre ide o zdolávanie skál. Vžijete sa tu do role horolezca a budete musieť prekonávať rôzne vertikálne cesty. Aj keď Vy sa možno až tak nezapotíte ako skutočný horolezec, tak Vaša grafická karta určite áno (môže za to úchvatné spracovanie prostredia). The Climb sa dá predstaviť niečo ako The Uncharted bez bojových scén.

Spomínané tri tituly vyjdú v priebehu tohto roka. Vy ale nemusíte čakať na ich uvedenie. Už teraz nájdete v herniach kopec zaujímavých titulov podobného žánru. Nezabudnite zavolať aj kamarátov, pretože tu ide predovšetkým o skupinový zážitok. V súčasnosti sa na Slovensku nachádza zopár herní roztrúsených po celom území. Nájdete ju napríklad v Bratislave, Košiciach, Martine, Žiline či Liptovskom Mikuláši.