Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Matrix je zasa o krok bližšie

Matrix je zasa o krok bližšie
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
4. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Virtuálna realita je hitom posledných rokov a tak sa niet čo čudovať, že aj výstavu CES zaplavila priam estráda vynálezov a riešení, ktoré sa špecializujú práve na virtuálnu realitu. Firma Cerevo si na tohtoročný CES priniesla sadu s názvom Taclim.

Ide o topánky a ručné ovládače, ktoré majú verne napodobovať interakciu s prostredím cez dotyky. Sada sa skladá z 8 častí, pričom jeden ovládač pre každú ruku a „topánky“ pripomínajúce akési HiTech sandále sa skladajú každá z troch častí.

Tvorcovia tvrdia, že po nasadení virtuálnej reality spolu so sadou Taclim budete cítiť piesok virtuálnej pláže, či dokonca trávnik na vygenerovanom futbalovom ihrisku. Pre zlepšenie zážitkov z hry má byť aj cítiť rozdiel v tvrdosti povrchov. A teda ak napríklad kopnete, či udriete nepriateľa v hre do tela, budete cítiť mäkší úder, ako keď ho zasiahnete do jeho štítu.

Príslušenstvo pre virtuálnu realitu Taclim od spoločnosti Cerevo má zvýrazniť prežitky vo virtuálnom prostredí

Každý senzor v Taclim sade má 9 osové senzory, akcelerometer, uhlovú rýchlosť a vníma aj geomagnetizmus. Celý vývoj ale nezostal len na bedrách firmy Cerevo, spolu s ňou sa do problému pustila aj skúsená firma Nedec Seimitsu.

Výsledkom je teda nielen veľmi rýchla odozva prostredia, ale aj zaujímavo vyriešený problém s Wifi a Bluetooth obsadenosťou pásiem. Napríklad na takej výstave, akou je CES, je obrovské množstvo výrobkov, ktoré sa snažia pásmo obsadiť len pre seba. No tu sa k slovu, či skôr k signálu, dostávajú moduly pre Sub-GHz alebo BLE prenos. Tie budú fungovať aj vo veľmi husto obsadenom prostredí s Wifi a Bluetooth zariadeniami.

Príslušenstvo Taclim v podobe rukavíc a topánok obsahuje množstvo 9 osových senzorov

Nie je to ale všetko len med lízať, lebo ak sa pozrieme bližšie na princíp, tak každý kto videl dezorientáciu hráčov cez VR headset bude tušiť, že v dosahu Taclim zariadení nie je veru bezpečne. No a posledná vec, keďže zariadenie vyzerá ako sandále, nemôžete k nemu nosiť ponožky, samozrejme iba z estetických dôvodov.

S príslušenstvom Taclim sa môžete naplno ponoriť do virtuálnej reality so spätnou väzbou