Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pozrite si úchvatné 360 stupňové zábery okolia Medzinárodnej vesmírnej stanice

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak chcete zažiť život na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a okolo nej, treba si prejsť niekoľkoročným tréningom pre astronautov. No v dnešnej dobe nás technológie posúvajú priamo k takýmto zážitkom z pohodlia nášho domova.

Najnovším príkladom je 360 stupňové video, ktoré bolo prvýkrát nakrútené vo vesmíre, a ktoré vás umiestni priamo do akcie počas výletu ruských kozmonautov vo vesmíre okolo ISS. Video vydala ruská tlačová agentúra Russia Today (RT), ktorá zverejňuje správy v anglickom jazyku. RT pritom v minulosti pomáhala s tvorbou impozantných videí z ISS, vrátane záznamov z kamery GoPro počas údržbárskych prác na vonkajšom obvode laboratória a 360 stupňových záberov interiéru Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Teraz boli tieto dve témy skombinované do jedného 360 stupňového videa, ktoré bolo nakrútené v auguste počas 7,5 hodinového výletu astronautov okolo ISS. 360 stupňové video vpustí diváka priamo do priestoru okolo ISS počas toho, ako ruskí astronauti vykonávajú údržbu a ručne vypúšťajú niekoľko malých satelitov na obežnú dráhu Zeme.

Video bolo vytvorené tlačovou agentúrou RT v spolupráci s Ruskou vesmírnou agentúrou Roscosmos a výrobcom vesmírnych lodí RC Energia. Rovnako ako pri iných 360 stupňových videách si zábery najlepšie vychutnáte prostredníctvom VR okuliarov alebo na mobilnom zariadení, kde nemusíte klikať prstom, aby ste menili uhly záberov počas pozerania videa.

360 stupňové video vpustí diváka priamo do priestoru okolo ISS počas toho, ako ruskí astronauti vykonávajú údržbu a ručne vypúšťajú niekoľko malých satelitov na obežnú dráhu Zeme.