Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vďaka Google Street View sa aj vy dostanete na palubu Medzinárodnej vesmírnej stanice

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Služba Google Street View vás môže previesť zaujímavými oblasťami našej planéty, no vývojári sa osmelili, rozhodli sa opustiť Zem a vydali sa už aj do vesmíru. Cez túto aplikáciu si tak už dnes môžu používatelia prezrieť útroby Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Nová funkcia sa nazýva Outer Space View a bola vytvorená s pomocou astronauta Thomasa Pesqueta z Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktorý tento rok prežil na palube ISS už šesť mesiacov. Samozrejme toto vesmírne laboratórium sa nedalo zmapovať pomocou bežných metód, ktoré spoločnosť Google využíva pre snímanie pozemských ulíc.

Spoločnosť Google spustila novú funkciu Outer Space View pre službu Google Street View, v ktorej používatelia môžu preskúmať palubu Medzinárodnej vesmírnej stanice.

S cieľom nájsť spôsob zachytenia záberov Street View v nulovej gravitácii sa spoločnosť Google spojila s NASA. Využili sa pritom existujúce DSLR fotoaparáty a zariadenia, ktoré boli na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice. Astronaut Pesquet potom zhromaždil nasnímané zábery a poslal ich na Zem, kde ich vývojári z Google „zošili“ do nám známych 360 stupňových panorám služby Street View.

Nová funkcia Outer Space View pre Google Street View prináša aj informácie o rôznych komponentoch a výbave na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Ďalšou vecou, ktorou sa Outer Space View odlišuje od regulárneho Street View je to, že obsahuje anotácie, ktoré sú prezentované ako malé modré bodky. Na tie môže používateľ kliknúť pre zobrazenie popisu rôznych komponentov a vybavenia Medzinárodnej vesmírnej stanice. Dozvie sa tak informácie o veciach, ako sú výskumné moduly, jedáleň, toalety či momentálne ukotvené vesmírne lode a mnohé iné zaujímavosti.

Nová funkcia Outer Space View pre Google Street View je už teraz k dispozícii.