Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vypustili prvý hybridný satelit SES-15, ktorý spresní aj navigáciu GPS

Vypustili prvý hybridný satelit SES-15, ktorý spresní aj navigáciu GPS
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť SES oznámila, že úspešne vypustila svoj prvý hybridný satelit SES-15 na palube rakety Sojuz z Európskeho vesmírneho centra v Kourou vo Francúzskej Guyane 18. mája o 08:54 hod. lokálneho času (o 13:54 hod stredoeurópskeho času). SES-15 je zároveň prvým satelitom spoločnosti SES, ktorý na svoju geostacionárnu misiu využil raketu Sojuz.

Prvý hybridný satelit SES bude umiestnený na orbitálnej pozícii 129°W. Hybridný náklad pozostáva zo širokých lúčov v Ku-pásme, technológie HTS (High Throughput Satellite) určenú pre Ku-pásmo s možnosťou zabezpečenia konektivity aj pre Ka-pásmo. Disponuje 16 transpondérmi v Ku-pásme (36 MHz ekvivalent), ako aj kapacitou s vysokou priepustnosťou (HTS) a bude zabezpečovať služby pre Severnú Ameriku, Mexiko, Strednú Ameriku a oblasť Karibiku.

Satelit SES-15 bude môcť vďaka HTS technológii poskytovať optimalizované a flexibilné pokrytie pre významných globálnych poskytovateľov služieb v oblasti konektivity a zábavy (IFC/IFE) v leteckej doprave, vrátane spoločností ako Global Eagle Entertainment, Gogo a Panasonic Avionics. SES-15 tiež disponuje aj samostatným širokým lúčom, ktorý umožňuje IFC/IFE poskytovateľom aj prenos živého televízneho obsahu počas letov v rámci USA (vrátane Havaja a Aljašky), Kanady, Mexika a oblasti Karibiku. Táto unikátna kombinácia lúčov zároveň umožňuje optimalizovať HTS kapacitu pre zabezpečenie internetového pripojenia a pokrytie širokého lúča pre vysielaný obsah.

Príprava na štart rakety Sojuz, ktorá nesie hybridný satelit SES-15.

Kapacitné možnosti satelitu budú môcť využiť poskytovatelia VSAT sietí a budú sa dať využiť aj v rámci ďalších služieb náročných na objem dát vo vládnom sektore a námorníctve.

Satelit zároveň disponuje kapacitou pre systém WAAS (Wide Area Augmentation Systems), ktorý umožní americkému Federálnemu úradu pre letectvo (FAA) zdokonaliť systém navigácie GPS s cieľom vylepšiť presnosť, integritu a dostupnosť systému pre letecký sektor.

Satelit je vybavený elektrickým systémom pohonu, ktorý použije na umiestnenie a občasné korekcie kurzu satelitu na orbite počas doby jeho využívania.

Príprava na štart rakety Sojuz, ktorá nesie hybridný satelit SES-15.

„Úspešné vypustenie satelitu SES-15 je prvé z troch plánovaných misií hybridných satelitov, ktoré disponujú technológiami širokých lúčov a HTS. SES-15 spolu s hybridným satelitom SES-14, ktorý má byť čoskoro vypustený do vesmíru, v kombinácii s existujúcimi satelitmi SES na orbite, poskytujú najflexibilnejšiu platformu pre konektivitu v leteckej doprave v Severnej Amerike,“ hovorí Martin Halliwell, technický riaditeľ spoločnosti SES. „Satelit SES-15 nám umožní posilniť našu schopnosť poskytovať služby budúcej generácie, ktoré sú náročné na prenos veľkých objemov dát pre námorníctvo, ako aj v oblasti zabezpečenia širokopásmového internetu pre korporátny sektor.“

„Spoločnosť SES je naším dlhoročným partnerom. Sme nesmierne radi, že môžeme byť súčasťou ich dôležitej misie, ktorej cieľom je zabezpečovať služby pre letecký sektor s ohľadom na neustále rastúci objem dát, vďaka úspešnému vyneseniu satelitu SES-15 na palube rakety Sojuz,“ povedal Stephane Israël, CEO spoločnosti Arianespace.

Spoločnosť SES oznámila, že úspešne vypustila svoj prvý hybridný satelit SES-15 na palube rakety Sojuz z Európskeho vesmírneho centra v Kourou vo Francúzskej Guyane 18. mája o 08:54 hod. lokálneho času (o 13:54 hod stredoeurópskeho času).

(Zdroj: Tlačová správa SES)