Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Multimediálny notebook ASUS FX503 výkonom a funkciami uspokojí aj hráčov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Náruživým hráčom počítačových hier isto netreba predstavovať notebooky ASUS ROG. No nie každý chce mať doma čisto herný notebook, a tak sa taiwanský výrobca rozhodol priniesť aj bežným, či len príležitostným hráčom, dostupnú alternatívu v podobe multimediálneho notebooku s označením FX503. Ten sa za svoj výkon rozhodne hanbiť nemusí a od svojich kolegov zo stajne ROG prevzal aj niekoľko šikovných technológií.

ASUS FX503 by sa dal pokojne nazvať „kancelárskym notebookom s herným srdcom“, no jeho dizajn ho predsa len smeruje viac do herného sveta. Aj keď nepatrí do rodiny herných zariadení ASUS ROG, práve spomínaným, podobným dizajnovým prevedením sa k nim približuje. Jeho výhodou je najmä to, že vývojári z ASUSu pri FX503jke zapracovali na mobilite, a na tú sa pri herných notebookoch až tak nepozerá.

„Tento stroj je voči klasickým ROG herným strojom tenší. V najhrubšom bode má iba 2,4 centimetra a samozrejme váhou ich podlieza tiež. Váha tohto stroja je iba 2,5 kila,“ hovorí pán Miroslav Farkaš, Country Product Manager, ASUS.

Po výkonnostnej stránke však nie je tento kompaktný notebook vôbec ochudobnený a uspokojí používateľov pri práci v náročnejších aplikáciách, aj pri strihu videa a samozrejme i pri hraní najnovších hier. Vďaka ľahko odnímateľnému panelu na spodnej strane sa navyše dajú niektoré komponenty rozšíriť alebo vymeniť za lepšie.

„Tento stroj obsahuje procesor i7 od Intelu ostatnej generácie. FX503 prináša grafickú kartu Nvidia 10. série, konkrétne 1050 so 4 GB grafickej pamäte. A samozrejme, čo sa týka ostatných parametrov, je tu možnosť rozšíriť tento stroj až na 32 GB RAM a úložisko si každý používateľ v podstate vie upravovať veľmi jednoducho sám.“

Herné, či multimediálne zážitky umocní 15,6 palcový displej v rozlíšení Full HD, čiže 1920 na 1080 obrazových bodov. Displej sa môže pochváliť čistým obrazom, ktorý podporuje aj technológia IPS.

„To znamená, že používateľ vidí rovnaký obraz z rôznych uhlov. Ten obraz je rovnaký a zároveň ten komfort toho videnia je zabezpečený tým, že ten displej je matný.“

Multimediálny notebook ASUS FX503 výkonom a funkciami uspokojí aj hráčov

FX503jka samozrejme disponuje integrovanou bezdrôtovou technológiou Wi-Fi 802.11 AC a výrobca nezabudol ani na bohatú konektorovú výbavu.

„Má plnohodnotný Ethernet port, plnohodnotný HDMI a samozrejme USBčka, USB typu 2 a 3.0. A na druhej strane taktiež SD slot.“

To, že ide aj o herný notebook potvrdzuje i plnohodnotná klávesnica, ktorej klávesy sú podsvietené nápadným červeným svetlom, s extra zvýraznenými klávesmi W, A, S, D.

„Klávesnica v tomto stroji je nízkoprofilová. Zdvih kláves je iba 1,8 milimetra, to znamená, že hráč nemusí prekonávať tak veľkú vzdialenosť pri hraní a tým pádom sú jeho reakcie rýchlejšie.“

Hranie s kamarátmi pritom uľahčí vstavaný duálny mikrofón, ktorý sa postará o filtráciu okolitých zvukov tak, aby bol používateľ jasne a ostro počuť aj v hlučnejšom prostredí. Samotné reproduktory v notebooku sú pritom poháňané technológiou ICEpower, ktorá sa snaží zvuk posunúť priamo pred používateľa.

Taiwanskí inžinieri samozrejme nepodcenili ani nárast teploty, ktorý súvisí s dlhším hraním graficky náročnejších hier a notebook vybavili výkonným chladením.

„Je zabezpečené sústavou medených trubiek s dvoma samostatnými ventilátormi, ktoré zabezpečujú chladenie ako samotnej grafickej časti, tak aj procesora, a tým je umožnený vlastne ten bezproblémový a plynulý chod,“ dopĺňa pán Miroslav Farkaš, Country Product Manager, ASUS.

Notebook ASUS FX503 má teda technologickej výbavy viac ako dosť. A tak by sa popri herných notebookoch mohol stať dostupnejším spoločníkom ľudí, ktorí od mobilného zariadenia požadujú zaujímavý dizajn a poriadny výkon.