Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

HTC Vive Pro prináša bezdrôtovú kvalitnejšiu virtuálnu realitu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Druhá generácia spotrebiteľského zariadenia pre zobrazenie virtuálnej reality od spoločnosti HTC nesie názov Vive Pro. Počas jeho predstavenia na výstave CES 2018 sa výrobca pochválil modernizovanými technológiami, ktoré výrazne zvyšujú rozlíšenie, pridali vstavané slúchadlá a bezdrôtový adaptér oslobodzuje používateľov or nebezpečenstva pri ponorení sa do sveta virtuálnej reality.

Hlavným vylepšením náhlavnej VR súpravy HTC Vive Pro je 78 percentný nárast rozlíšenia displejov až do 2 880 x 1 600 bodov pre obe oči alebo 1 440 x 1 600 bodov pre jedno oko v hustote 615 bodov na palec. Ďalším veľkým prírastkom sú integrované slúchadlá, ktoré poskytnú komfortnejší zážitok bez nutnosti použitia samostatnej sady slúchadiel, ako tomu bolo predtým.

Vývojári sa pohrali aj s ergonómiou a pridali tlačidlo, pomocou ktorého si používateľ vie náhlavnú súpravu prispôsobiť presne podľa jeho tvaru hlavy tak, aby sa cítil pohodlne. Ťažisko bolo posunuté smerom do stredu a spoločnosť HTC tiež pridala dvojicu mikrofónov s aktívnou technológiou pre potláčanie okolitých ruchov spolu s dvojitými prednými kamerami.

Zariadenie pre zobrazenie virtuálnej reality HTC Vive Pro.

Bezdrôtový pohyb vo virtuálnej realite zabezpečí nový adaptér, ktorý bude streamovať video a zvuk z počítača do HTC Vive Pro prostredníctvom 60 GHz frekvencie s nízkou latenciou. No stále jeden kábel asi zostane, pretože adaptér pravdepodobne bude musieť nabíjať svoju batériu z elektrickej siete, no zatiaľ nie sú informácie ako to funguje alebo akú výdrž má batéria.

Úprav sa dočkal aj obchod Viveport, ktorého nová verzia je navrhnutá tak, aby si používatelia prehliadali ponúkaný obsah vo fyzickom priestore virtuálnej reality namiesto navigácie v 2D menu. Ak uvidia niečo, čo sa im páči, môžu si pred kúpou prehrať krátky VR náhľad zadarmo. V podobnom duchu sa nesie aj služba Vive Video, ktorá získala obsah od spoločnosti Vimeou.

Spoločnosť HTC neprezradila žiadne podrobnosti o cene alebo dostupnosti zariadenia Vive Pro, no bezdrôtový adaptér sa má dodávať v treťom štvrťroku 2018. Obchod Viveport VR je už teraz k dispozícii v takzvanej forme „early access“.

Bezdrôtový adaptér k HTC Vive Pro.