Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové procesory Intelu budú mať integrovanú grafiku AMD Radeon

Nové procesory Intelu budú mať integrovanú grafiku AMD Radeon
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Intel využila výstavu CES 2018 pre odhalenie nového typu procesora s integrovanou grafickou kartou Radeon od spoločnosti AMD. Vstavaním grafického čipu Radeon RX Vega M do 8. generácie procesora Intel Core pomôže efektívnejšie zdieľať výkon a dáta a zvýšiť tak grafické schopnosti v menších notebookoch, konvertibilných 2 v 1 zariadeniach a v malých počítačoch.

Bežne býva grafický čip v notebooku umiestnený ako samostatná jednotka, no práve pri notebookoch ide najmä o efektívne využitie priestoru a minimalizáciu. Nový systém v sebe spája procesor Intel Core 8. generácie spolu s grafickým čipom Radeon RX Vega M a 4 GB pamäte High Bandwitch Memory (HBM2) v jeden komponent. Spoločnosť Intel pripojila grafiku k procesoru pomocou technológie Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB), ktorú odhalila koncom minulého roka.

Nový procesor s grafikou nielenže zaberá menej ako polovicu fyzického priestoru týchto komponentov bežne inštalovaných samostatne, ale vďaka tejto architektúre dokáže grafika spolu s pamäťou HMB2 oveľa rýchlejšie odovzdávať informácie. Všetky tri čipy pritom môžu zdieľať jeden zdroj energie.

Vstavaním grafického čipu Radeon RX Vega M do 8. generácie procesora Intel Core pomôže efektívnejšie zdieľať výkon a dáta a zvýšiť tak grafické schopnosti v menších notebookoch, konvertibilných 2 v 1 zariadeniach a v malých počítačoch.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Intel táto konfigurácia umožňuje to, že sa mobilné zariadenia budú dať zmenšiť na hrúbky pod 17 milimetrov a ich výdrž batérie by mala predstavovať asi 8 hodín prevádzky. Zvýši sa tým aj výkon v najnovších počítačových hrách, vo virtuálnej realite alebo počas kreatívnej práce v náročnejších aplikáciách. Premenené na čísla by tieto zariadenia mali dosahovať trojnásobok počtu snímok za sekundu v porovnaní s tri roky starými systémami a o 40 percent lepší výkon než majú súčasné systémy so samostatnými grafickými čipmi.

Procesory budú dodávané s možnosťou výberu grafiky Radeon RX Vega M GL, ktorá má spotrebu 65 W alebo s výkonnejšou grafikou Radeon RX Vega M GH, ktorá má odomknutý násobič a spotrebu 100 W. Procesory pri vydaní budú poháňať nové zariadenia 2 v 1 od spoločností Dell a HP, rovnako ako aj mini-PC NUC, ktoré spoločnosť Intel tiež predstavila na výstave CES 2018.