Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAS server Synology DS718+ ako inteligentné úložisko novej generácie

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
13. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Objem digitálnych dát, ktoré tvoríme s fotoaparátmi, video kamerami a najmä s mobilmi, neuveriteľne rastie. So spomienkami sa však chceme pochváliť aj iným a najmä si ich uchovať.

Nielen tieto funkcie si prináša inteligentné úložisko alebo NAS server, Synology DS718+, ktoré prichádza so šachtami pre dva pevné disky. Hlavným srdcom zariadenia, za ktorého dizajn sa nemusí hanbiť žiadna obývačka, je až 4 jadrový rýchly procesor Intel.

Veľkou výhodou úložísk Synology je však softvérová výbava. Do základného operačného systému DSM si totiž môže používateľ nainštalovať rôzne aplikácie, tak ako na mobile, ktoré z daného zariadenia vytvoria napríklad domáci mailový server, cloudové služby, vrátane textového editora, bezpečnostný systém pre záznam z kamier, ale najmä vzdialené úložisko pre všetky dáta.

Ku svojim súborom sa dostanete odkiaľkoľvek, ak máte pripojenie na internet. Teda aj z mobilu. Fotografie a videá si pritom môžete posielať priamo z dovolenky domov na úložisko, prípadne ich aj sledovať z domu na diaľku, či sprístupniť svojim blízkym. DS718+ dokonca dokáže streamovať uložené 4K, UHD videá, na zariadenia, ktoré by inak takýto formát neprehrali.

A čo bezpečnosť? Tá primárna začína v tom, že zariadenie má hardvérové šifrovanie údajov, ktoré podporuje technológiu VPN a tiež aj RAID 0 až 10. Takto dokáže napríklad údaje z jedného disku zrkadliť na druhom, čiže pri poškodení jedného sa nič nestratí.

Ak by však používateľovi dva disky v zariadení nestačili, pomocou externej jednotky DX517 si môže pripojiť ďalších 5. Synology DS718+ nie je teda len obyčajným úložiskom. Má množstvo praktických funkcií, a tak sa právom hrdí titulom úložisko novej generácie.

Dátové úložisko v podobe NAS servera Synology DS718+.