Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nezodpovedné správanie sa v online svete môže negatívne ovplyvniť naše skutočné životy

Nezodpovedné správanie sa v online svete môže negatívne ovplyvniť naše skutočné životy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Internet sa stal pevnou súčasťou našich životov. V online svete trávime stále viac času a postupne si v ňom vytvárame vlastné virtuálne identity. No neobmedzený prístup na internet má aj svoje tienisté stránky. Tak ako v bežnom živote, aj v tom virtuálnom, na nás číhajú hrozby. V tichosti vyčkávajú na naše zlyhanie, aby sa mohli zmocniť toho, čo je pre nás najcennejšie. A v mnohých prípadoch sa im to aj podarí len vďaka tomu, že nepripisujeme dostatočný význam bezpečnosti a správame sa často nezodpovedne.

Prostredie kybernetických hrozieb sa neustále vyvíja. Kyberzločinci sa nezastavia pred ničím, len aby sa dostali k svojmu cieľu. V uplynulých mesiacoch sme mohli byť svedkami niekoľkých masívnych útokov, ktoré ohrozili organizácie po celom svete, narušili chod spoločnosti v kritických odvetviach a zmocnili sa citlivých údajov miliónov používateľov. V ohrození nie sú len veľkí hráči, cieľom môže byť aj malá firma, inteligentná domácnosť či bežný používateľ internetu. Je preto nevyhnutné myslieť v prvom rade na bezpečnosť a správať sa zodpovedne aj v online prostredí, aby sme si ochránili naše virtuálne životy.

Globálna bezpečnostná spoločnosť Kaspersky Lab dnes na Slovensku oficiálne uvádza aktualizované verzie vlajkových riešení Kaspersky Total Security 2018 a Kaspersky Internet Security 2018, ktoré vďaka komplexnej ochrane pomáhajú ľuďom starať sa o ich virtuálne životy, chrániť súkromie, rodinu, financie či zariadenia pred kybernetickými útokmi.

Paralelné svety

 

Internet nepochybne zmenil naše návyky a celkom významne ovplyvňuje náš životný štýl. Vďaka nepretržitému pripojeniu na internet, digitálnym smart zariadeniam a nespočetnému množstvu aplikácií si dokážeme užívať možnosti, o ktorých sa nám predtým ani nesnívalo. Mnohé z obľúbených činností – ako nakupovanie, finančné transakcie, získavanie informácií, sledovanie médií, komunikácia či sociálne interakcie – sa dnes vo veľkej miere odohrávajú vo virtuálnom prostredí. V online trávime čoraz viac času, pričom tam zanechávame kus zo svojich skutočných životov. Podľa prieskumu Slovakia online 2015 uskutočneného agentúrou Median SK, ktorá skúmala digitálny život viac ako 3 miliónov Slovákov, podiel online komunity na Slovensku sa zdvojnásobil za posledných 10 rokov. Slováci strávia v priemere takmer 3 hodiny denne v online, pričom toto číslo naďalej rastie.

Či si to uvedomujeme alebo nie, náš život sa dnes odohráva akoby v dvoch paralelných svetoch – v tom skutočnom a v tom virtuálnom. Zatiaľ čo v tom skutočnom sa správame pomerne zodpovedne, v tom virtuálnom sa často bezdôvodne vystavujeme rizikám, ktoré však môžu negatívne ovplyvniť naše skutočné životy.

„Offline a online prostredia sú dnes čoraz viac prepojené a je len veľmi ťažko definovať, kde sú hranice. V online prostredí sa cítime uvoľnenejšie, strácame zábrany, za monitorom počítača sa cítime bezpečnejšie – nikto nás nevidí a nepočuje. Práve preto sme o čosi menej obozretní a často popúšťame zo svojich noriem a pravidiel správania sa. Máme pocit, že to všetko je len hra, ktorá sa skončí vypnutím počítača. Vzniká tak mylná predstava, že naše správanie v online nie je skutočné a nepredstavuje pre nás riziko. Opak je však pravdou. Aj v online svete stoja na druhej strane skutoční ľudia, ktorí si vytvárajú skutočné obrazy o nás a našom správaní. Rovnako skutočné sú aj riziká, ktorým naše správanie vo virtuálnom svete vystavujeme. Mali by sme byť preto obozretní, aby sme sa vyhli negatívnym dôsledkom. Tých je čoraz viac a aj z vlastnej praxe poznáme niekoľko prípadov, kedy sa predovšetkým mladí ľudia stali obeťami kybernetických hrozieb, ktoré vážne zasiahli do ich skutočných životov,“ konštatuje Marek Madro, riaditeľ a psychológ z internetovej poradne pre mladých IPčko.sk.

Potreba ochrany našich virtuálnych životov

 

Rastúca konektivita so sebou nesie aj opodstatnené obavy o bezpečnosť. V prvom rade ide najmä o ľahostajnosť zo strany používateľov voči dodržiavaniu základných bezpečnostných pravidiel. Z indexu Kaspersky Cybersecurity Index vyplýva, že viac ako tretina používateľov (39%) nemá svoje zariadenia chránené pred kybernetickými hrozbami ako malvér, finančné podvody, hacknutie zariadenia za účelom získania prístupu k citlivým údajom a pod. Ak vezmeme do úvahy, že v súčasnosti sa vo svete používa viac ako 6 miliárd pripojených zariadení (smart zariadení), je táto skutočnosť ešte hrozivejšia.

Dragan Martinovic, Managing Director pre región EE v spoločnosti Kaspersky Lab tento stav komentuje: „Zariadenia, ktoré používame, významne ovplyvňujú náš životný štýl a spôsob, akým fungujú napr. aj rodiny. Otvárajú pre nás nové možnosti na vytváranie kontaktov, získavanie informácií, komunikáciu a uskutočňovanie takmer všetkých finančných transakcií bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzame. Uľahčili nám náš skutočný život, no ako vidíme z našich prieskumov, konštantná konektivita prináša zo sebou prirodzené obavy o bezpečnosť – od strachu, že sa staneme obeťou nejakej hrozby až po starosti o to, s akým obsahom sa naše deti stretávajú online. Naše aktualizované riešenia Kaspersky Internet Security a Kaspersky Total Security sú vyvíjané práve s ohľadom na tieto obavy, aby zaručili používateľom komplexnú ochranu. Poskytujú šikovnejší spôsob starostlivosti o digitálny svet nás a našich rodín, aby sme si mohli nerušene a bezpečne vychutnávať výhody virtuálneho sveta.”

Online domácnosť 2.0

 

Priemerná domácnosť dnes trávi väčšinu svojho dňa online. Platí tu rovnica – čím viac surfujeme po internete, tým väčšia je šanca, že narazíme na infikovanú webstránku a staneme sa obeťou škodlivej kybernetickej aktivity. Z výsledkov každoročného prieskumu spoločnosti Kaspersky Lab vyplynulo, že až 63% internetových používateľov sa obáva podvodných emailov a webstránok (tzv. phishing). Riešenia Kaspersky Internet Security a Kaspersky Total Security obsahujú anti-phishingovú technológiu, ktorá ochráni používateľov pred podvodnými emailami a tzv. spamom, ako aj falošnými webovými stránkami či odkazmi na podvodný web. Navyše, aktualizovaný nástroj URL Advisor je schopný rozoznať a upozorniť používateľa na nedôveryhodný, podozrivý či nebezpečný link na stránku obsahujúcu phishing alebo stránku, ktorá môže vážne poškodiť počítač.

Hodnota citlivých údajov

 

Popri strachu z otvorenia infikovaných webových stránok či emailov, trápi bežných používateľov aj obava o stratu informácií a údajov, ktoré majú uložené vo svojich zariadeniach, pričom najväčšiu cenu pripisujú fotografiám. V prieskume spoločnosti Kaspersky Lab sa ukázalo, že strata našich digitálnych spomienok je pre nás viac stresujúcou ako rozchod s partnerom či ochorenie nášho domáceho zvieracieho maznáčika.

Viac ako polovica (56%) používateľov sa bojí, že by sa ich dáta stali predmetom vydierania, teda ransomvéru, pričom táto obava vzrástla po nedávnych útokoch epidémie WannaCry. Aj preto obsahujú riešenia Kaspersky Internet Security a Kaspersky Total Security anti-ransomvérový nástroj, ktorý bol aktualizovaný a dnes je schopný bojovať aj proti tým najkomplikovanejším ransomvérom.

Ochranu súkromia zase zabezpečuje nový AppLock pre Android. Ide o funkciu, ktorá poskytuje špeciálnu vrstvu ochrany zabezpečenú tajným kódom, ktorý chráni špecifické aplikácie ako napr. rôzne messenger služby, sociálne siete, e-mailovú komunikáciu či iné osobné a tajné informácie používateľa pred neoprávneným prístupom. Špeciálne v prípadoch, ak sa zariadenie dostane do tých nesprávnych rúk. Ďalšou výhodou je služba Kaspersky Secure Connection, ktorá zašifruje celú komunikáciu a dátový tok pri používaní nechráneného Wi-Fi pripojenia alebo pri prezeraní podozrivých webových stránok.

Deti v centre pozornosti

 

Popri obavách o bezpečnosť údajov a ochranu súkromia slabým miestom nášho prepojeného sveta môžu byť aj členovia rodiny, ktorí tak ako my trávia svoj voľný čas online. Napríklad, až 60% rodičov má strach, že sa ich deti dostanú k nevhodnému obsahu na internete. Vývojári v Kaspersky Lab preto vložili do poslednej verzie Kaspersky Total Security inovovanú verziu rodičovskej kontroly. To im umožňuje sledovať, koľko času trávia ich deti online a limitovať ho, určiť a nastaviť aplikácie vhodné pre deti a vyhnúť sa tak nevhodnému obsahu či webstránkam, ktoré môžu ohroziť ich zdravý vývin (ide napríklad o obsah pre dospelých, drogy či alkohol) – na to slúži Kaspersky Safe Kids.

Aktualizované verzie Kaspersky Internet Security a Kaspersky Total Security sú dostupné už aj na Slovensku na www.kaspersky.sk.

(Zdroj: Tlačová správa kaspersky Lab)