Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Goetheho inštitút na jeseň chystá sériu podujatí o dátach, globálnej kontrole a sledovaní

Goetheho inštitút na jeseň chystá sériu podujatí o dátach, globálnej kontrole a sledovaní
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý deň sa generujú miliardy obsahov a dát najrozličnejšieho typu, ktoré sú vzápätí dostupné ľuďom na celej zemeguli. Každým lajkom na sociálnych sieťach a každou nahratou fotografiou zanechávame silnú dátovú stopu.

Ako sa narába s našimi dátami, stávame sa produktom, sme meraní a pozorovaní? Čo sa s týmito informáciami z dlhodobého hľadiska stane – kedy a ako, kým a v akých misúvislostiach budú využité? Tieto otázky kladie Goetheho inštitút svojou sériou podujatí Dáta:Demokracia od 15. septembra do 6. decembra 2017.

Poznanie predstavuje moc. Väčšiu moc má však ten, kto ovláda tok informácií. Kurátor Bernhard Serexhe takto opisuje východiská úspešnej medzinárodnej výstavy Globálna kontrola a cenzúra, ktorá bola impulzom pre projekt Dáta:Demokracia a 13. októbra prichádza do Novej synagógy v Žiline.

Výstava vznikla spoluprácou vedcov, novinárov, aktivistov a umelcov z viac ako dvadsiatich krajín sveta. Podieľali si na nej organizácie ako German PEN Center, Chaos Computer Club, Reportéri bez hraníc, a taktiež platformy netzpolitik.org, digitalcourage.de, WikiLeaks a ďalšie. Cieľom výstavy je rozšíriť verejnú diskusiu o metódach dozoru a cenzúry, a to nielen kvôli neustále pribúdajúcim medializovaným prípadom, ale najmä preto, že vyšetrenie týchto praktík sprevádzajú početné prekážky.

Medzi vystavenými dielami je napríklad inštalácia Me švajčiarskeho výtvarníka Marca Lee, ktorá upozorňuje na to, ako jednoducho dokážu tajné služby a korporácie na celom svete takmer na meter presne určiť polohu užívateľov Instagramu. Inštalácia Filter Bubble (KASTEL v spolupráci s ZKM Karlsruhe) ukazuje, ako lokácia, vyhľadávanie a profil užívateľa určujú, čo sa užívateľom internetu zobrazí. Kde je hranica, kedy začína cenzúra a manipulácia?

Popri výstave, ktorá na Slovensko prichádza z Tallinu, organizuje Goetheho inštitút v spolupráci s partnermi množstvo sprievodných podujatí. V Bratislave sa program začína už 15. septembra počas dňa otvorených dverí Goetheho inštitútu a Dobrého trhu na Panenskej. Pripravená je prednáška o tom, čo sa deje s našimi osobnými údajmi, aké máme práva a na čo by sme mali byť pripravení.

Uskutoční sa tiež vernisáž site-specific inštalácie s presahom do virtuálneho sveta : ARE YOU CONTENT?. Zoskupenie JaOnMi CreatureS chce inštaláciou poukázať na to, že sami sme tvorcami obsahu a z tvorcov sa stáva obsah samotný. Inštalácia je analógiou k nášmu dvojakému životu a prebieha súbežne vo fyzickom aj virtuálnom svete. www.areyoucontent.eu

Oficiálne otvorenie projektu sa uskutoční 21. 9. v Goetheho inštitúte. Otvárací večer prinesie diskusiu o dátach a ich využití – sú aj naďalej nositeľom nádeje pre našu demokraciu alebo sa jej stanú osudnými? Hosťami večera sú právnik Tomáš Mičo, expert na právnu stránku ochrany súkromia a spoluzakladateľ projektu súkromie.digital a Dirk Engling z Chaos Computer Club. Moderuje výtvarník, autor a kultúrny aktivista Dušan Barok. Publikum sa do diskusie môže zapojiť prostredníctvom aplikácie sli.do a hashtagu #datademokracia.

V spolupráci s Progressbar Hackerspace pripravujeme v septembri až novembri tri Crypto:Party. Cryptoparty je svetové, decentralizované hnutie, ktoré má za cieľ informovať ľudí o súkromí v digitálnom prostredí. Dozviete sa prečo a ako sa chrániť vo virtuálnom priestore, ktoré metódy používať na šifrovanú komunikáciu alebo ako zostať anonymným na internete. So svojimi skúsenosťami sa s vami podelia uznávaní odborníci na bezpečnosť na internete, Tomáš Zaťko (Citadelo) a Pavol Lupták (Nethemba).

Súčasťou projektu je aj sekcia Dáta:Demokracia na festivale dokumentárnych filmov Jeden svet vo vybraných kinách v Bratislave a v Košiciach. Premietať sa budú napríklad filmy In Google We Trust (Mark Gould, AU, 2013) a The Human Face of Big Data (Sandy Smolan, USA, 2014). Presný program nájdete tu: www.jedensvet.sk

Pre neziskové organizácie a malé firmy je určený workshop Ako splniť zákonné požiadavky ohľadom spracovávania osobných údajov 2. 10, ktorý povedie Tomáš Mičo. Jeho kolega zo súkromie.digital Matúš Kováčik bude mať 9. 10. v Goetheho inštitúte prezentáciu na tému Ako sa chrániť pred hrozbami z internetu pre širokú verejnosť.

Stefan Wehrmeyer (DE) bude hosťom diskusie Keď čísla prehovoria: ako môžu dáta pomôcť demokracii, 25.10. v Goetheho inštitúte, v spolupráci s Alianciou Fair-play. Na Stredoeurópske fórum (18. - 20. 11.) príde autor bestselleru Warum wir Irre wählen (Prečo volíme bláznov) Roman Maria Koidl.

Bližšie informácie o programe: www.goethe.de/datademokracia

(Zdroj: Tlačová správa Goetheho inštitút)