Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Extrémne tenký a ľahký notebook ASUS ZenBook 3 v sebe skrýva poriadny výkon

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je to tak, hlavným prvkom dnešnej doby je mobilnosť. Používatelia požadujú výkonné smartfóny a stále výkonnejšie tablety a notebooky. Svoju cestu, ako v tomto smere zaujať, si zvolil taiwanský výrobca ASUS pri zariadení Zenbook. Pri jeho už tretej generácii sa do vývoja zahryzol naozaj poriadny tím vývojárov a výsledkom ich práce sa stalo zariadenie, ktoré je jedno z najľahších a najtenších na svete.

Najnovšia generácia notebooku ZenBooku si prináša celokovové telo, vyrobené z jedného kusa materiálu. Dizajn pritom vizuálne umocňuje aj hrúbka. Vývojári ju stlačili na neuveriteľných necelých 12 milimetrov.

„Pre dosiahnutie týchto veľmi nízkych rozmerov sme dokázali vyvinúť pánt o rozmere iba troch milimetrov. Zariadenie je veľmi pohodlné na prenos, pretože má váhu iba 910 gramov v 13 palcovom prevedení. Nízka hmotnosť zariadenia je dosiahnutá vlastne využívaním najnovších technológií a materiálov používaných z leteckého priemyslu,“ hovorí pán Michal Rusnák, ASUS Computer.

12,5 palcový displej prichádza s Full HD rozlíšením a pre väčšiu odolnosť je pokrytý ochranným sklom Gorilla štvrtej generácie. O čo najvernejšie podanie farieb na ňom sa snaží technológia Asus Splendid, ktorej sekunduje ďalšia s názvom Asus True2Life. Uplatní sa najmä pri videách.

„Pri prehrávaní videa v každý moment prepočítava reálne a v reálnom čase každý jeden pixel v každom jednom snímku. Takže sa snažíme zobraziť čo najvernejšie farby, jas a kontrast pri sledovaní a užívaní si video zážitkov.“

V hardvérovej výbave dostal notebook do vienka jeden z najvýkonnejších procesorov už 7. generácie Intel Core i7. Ten tak dáva priestor aj pre väčšiu záťaž ZenBooku. Operačná pamäť sa dá rozšíriť dokonca až na 16 GB. No a vnútorné úložisko, vo forme rýchleho SSD disku, môže narásť až na 1 TB. Komponenty s tak vysokým výkonom produkujú aj množstvo tepla, a preto výrobca vyvinul špeciálnu technológiu chladenia.

„Rotor tohto chladiaceho ventilátora je vyrobený za pomoci novej technológie a využitia kvapalného kryštalického polyméru LCP. Tento rotor, pre predstavu, má rozmer iba 0,3 milimetra. Celé chladiace zariadenie sa takmer dá povedať, že v tomto zariadení má 3 milimetre a odvádza teplý vzduch smerom od displeja, aby dotykové časti zariadenia, ktoré prichádzajú ku kontaktu s rukami, zostávali chladné.“

Notebook ASUS ZenBook 3

Svoju inováciu získala aj klávesnica s podsvietením, ktorá toho vydrží naozaj veľa.

„Bola testovaná vo vývoji pre stlačenie až 10 miliónov krát. Celý priestor klávesnice je doplnený ešte o touchpad.“

Ten je podľa výrobcu zo skla a jeho súčasťou je aj snímač odtlačkov prstov pre bezpečné a rýchle prihlasovanie do Windowsu. V klávesnicovej časti sú ešte zabudované aj štyri reproduktory Harman Kardon, pričom každý je zložený z piatich magnetov, čo pomáha zvýrazniť zvuk. Samotná batéria poskytne asi 9 hodín. Aj pri vybití sa však ZenBook 3 dokáže vrátiť do prevádzky za pomerne krátky čas.

„Za pomoci nových technológií dokážeme zariadenie na kapacitu 60 percent batérie nabiť za 49 minút,“ dodáva pán Michal Rusnák, ASUS Computer.

Hoci sa do tenkého tela zariadenia vtesnal len jediný konektor, a to USB-C, používatelia si práve pomocou neho môžu, vďaka pribalenému rozširovaciemu modulu, pripojiť viaceré zariadenia.

Minimalistické rozmery idú teda ruka v ruke s technológiami, a aj preto by sa ZenBook 3 mohol stať pomocníkom moderného používateľa, ktorý si cení nielen dizajn, ale aj funkčnosť.