Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony predstavuje vylepšený tablet Digital Paper DTP-RP1

Sony predstavuje vylepšený tablet Digital Paper DTP-RP1
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Digitálne technológie síce prispeli k zníženiu používania papiera, no niektorí ľudia stále uprednostňujú pocit písania vlastnou rukou. Existujú síce už aj digitálne perá, no japonská Sony sa v minulosti pokúsila spojiť klasickú formu papiera s modernými technológiami a výsledkom bolo zariadenie Digital Paper, ktoré funguje presne podľa svojho názvu ako digitálny papier. Teraz výrobca predstavil jeho aktualizovanú verziu, ktorá si prináša viacero vylepšení.

Tablet Digital Paper, tiež označený spoločnosťou Sony ako model DPT-RP1, využíva displej s elektronickým atramentom (e-ink), na ktorý sa dá bez únavy očí pozerať aj dlhé hodiny, a ktorý je dobre čitateľný na priamom slnečnom svetle. Tablet meria 224 x 302,6 x 5,9 milimetra a váži 350 gramov. V novej verzii získal 13,3 palcový displej väčšie rozlíšenie 1650 na 2200 bodov, vďaka čomu by sa mala zlepšiť čitateľnosť aj menšieho textu s prispením zvýšenej jasnosti a kontrastu displeja.

Spoločnosť Sony predstavila vylepšenú verziu tabletu Digital Paper DPT-RP1

Ak používateľ drží tablet Digital Paper horizontálne, na displeji sa mu zobrazia naraz dve stany. K dispozícii je sedem prednastavených pozadí v závislosti od toho, ako používateľ formátuje svoje poznámky, vrátane tabuliek alebo denného plánovača. Tiež sa dajú označiť dôležité selekcie pre budúce použitie tak, že používateľ označí danú oblasť hviezdičkou a neskôr si ju vyhľadá pomocou funkcie pre vyhľadávanie súborov dokumentov.

Tablet Sony Digital Paper má 13,3 palcový displej, ktorý zobrazuje text a grafiku pomocou technológie e-ink

Priložené digitálne pero Stylus má dve tlačidlá pre prepínanie medzi písaním, mazaním a zvýrazňovaním textu. Sony pre čo najvernejší pocit z písania alebo kreslenia pridala na dotykovú obrazovku tabletu panel, ktorý je plný malých drážok. Vďaka tomu vzniká pir písaní malý faktor trenia a pero sa po povrchu tak nešmýka.

Digital Paper má zdrsnený povrch, ktorý pri písaní s perom Stylus dodá používateľovi pocit, akoby písal na skutočný papier

Tablet Digital Paper si oproti predchádzajúcemu modelu polepšil aj čo sa týka hardvéru. Vnútorné úložisko narástlo zo 4 GB až na slušných 16 GB. Vďaka tomu sa do neho podľa Sony zmestí až 10 000 súborov v kancelárskom formáte PDF. Tie sa dajú zdieľať so zariadeniami Windows alebo Mac prostredníctvom USB, Wifi alebo Bluetooth a údajne sa dajú integrovať aj so siete súborových serverov a cloudového úložiska. Pribudla funkcia NFC, ktorá umožní odomknutie tabletu cez smartfón alebo NFC kartu.

Spoločnosť Sony zatiaľ nezverejnila žiadne podrobnosti o cene, no predchádzajúca verzia tabletu stojí v súčasnosti okolo 1000 dolárov. Nový tablet Digital Paper DPT-RP1 by mal byť dostupný od 5. Júna, no zatiaľ len pre trh v Japonsku.

Tablet Sony Digital Paper DPT-RP1 má vnútorné úložisko s kapacitou 16 GB a podporuje aj technológiu NFC