Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tecla-e pomáha telesne postihnutým používateľom ovládať rôznu elektroniku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Používanie smartfónov, tabletov či počítačov je dnes na dennom poriadku, no je to ťažké, až nemožné pre ľudí, ktorí trpia problémami s mobilitou hornej časti tela. Práve pre nich už v minulosti vyvinula spoločnosť Komodo OpenLab zariadenie Tecla. Teraz sa výrobca pochválil vylepšeným zariadením Tecla-e, ktoré umožní telesne postihnutým používateľom ovládať naraz až osem inteligentných zariadení, vrátane zariadení, ktoré sú súčasťou Internetu vecí.

Zariadenie Tecla-e sa pripája k asistenčným zariadeniam tretích strán, ako sú ovládacie prvky pre vozíčkarov, telesné snímače alebo prepínače pre ovládanie pusou, ktoré umožňujú používateľom zadávať príkazy. Tecla-e má tiež vlastné vstavané ovládanie pomocou dotykového tlačidla. Príkazové signály z ovládačov sa prenášajú do zariadenia prostredníctvom technológie Bluetooth. Tecla-e spolupracuje s mobilnými zariadeniami s operačným systémom iOS alebo Android, alebo s počítačmi, na ktorých vykonáva rôzne funkcie, ako je písanie, výber, rolovanie stránky a podobne.

Tecla-e umožňuje ľuďom s problémami s mobilitou hornej časti tela ovládanie až 8 zariadení, ako sú smartfóny, tablety, počítače alebo zariadenia pre Internet vecí,

Novinkou je možnosť pripojenia zariadenia Tecla-e do cloudu, vďaka čomu sa dá použiť pre diaľkové ovládanie zariadení, ktoré sú súčasťou Internetu vecí. Môžu to byť napríklad televízory, svetlá, veľké domáce spotrebiče alebo elektronický poháňané dvere. V prípade potreby môžu zabudované senzory umožniť rodinným príslušníkom cez smartfón sledovať miesto pobytu používateľa spolu s jeho úrovňou aktivity a teplotou okolia na danom mieste. Nabíjateľná batéria by mala pritom na jedno nabitie vydržať 48 hodín nepretržitého používania.

Zariadenie Tecla-e by malo byť čoskoro dostupné na objednanie, s predpokladaným dodaním v júli. Cena v predobjednávke bola stanovená na 399 dolárov, ktorá sa v čase vydania zvýši na 499 dolárov.

Tecla-e sa spája s ovládacimi prvkami tretích strán, ako sú telesné snímače alebo prepínače pre ovládanie pusou pre telesne postihnutých používateľov