Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S neviditeľným reCAPTCHA už nebudete musieť dokazovať, že nie ste robot!

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zaškrtávanie políčka „I´m no robot“ (Nie som robot) pri vypĺňaní rôznych internetových formulárov sa už čoskoro môže stať minulosťou. Spoločnosť Google totiž oficiálne oznámila svoju službu s názvom Invisible reCAPTCHA, ktorá dokáže odlíšiť ľudí od internetových robotov bez nutnosti ďalšieho vstupu používateľa webových stránok.

Ide o podstatné vylepšenie kryptogramov CAPTCHA a reCAPTCHA z minulosti, pretože ponúka väčšiu jednoduchosť pri overovaní používateľa, ktorý vypĺňa internetový formulár. Podľa vyjadrenia Google využíva táto nová „neviditeľná“ technológia takzvanú techniku strojového učenia a vylepšené analyzačné nástroje pre identifikáciu potenciálnych rizík a pre identifikáciu správania sa používateľa počas prehliadania webových stránok.

Inteligentnou službou Invisible reCAPTCHA chce Google minimalizovať overovanie používateľa na internete

V prípade, že používateľ pri prezeraní obsahu na internete nejakým podozrivým spôsobom zmení svoje návyky, bude musieť potvrdiť svoju ľudskú identitu vyplnením požiadavky cez službu CAPTCHA. Tieto nástroje sú pritom nesmierne dôležité pre vývojárov webového obsahu, pretože pomáhajú zabrániť škodlivým útokom na webové stránky, o ktoré sa snaží množstvo naprogramovaných internetových robotov. Bez tejto formy zabezpečenia sa stanú internetové stránky terčom spamu a inej formy vykorisťovania a problémov.

Systém zabezpečenia CAPTCHA slúži aj samotnej spoločnosti Google. Zakaždým, keď používateľ vyplní požiadavku na overenie, prostredníctvom digitalizácie a prepisu obrázkov na text sa vylepší databáza technológie strojového učenia. Google používa tieto informácie aj pri snahe o digitálny prepis kníh a pre vylepšovanie máp.