Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lenovo si pre nás pripravilo štedrú nádielku inovatívnych zariadení

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

„Odlišné inovuje Lepšie,“ zaujímavé heslo, s ktorým do Las Vegas prišlo tento rok čínske Lenovo. Keď však výrobca ukázal svoje nové zariadenia, všetci jeho slogan pochopili. A tak aj vám z výstavy CES 2017 prinášame okrem notebookov, tabletov, či herných strojov aj ďalšie inteligentné technológie z dielne tohto producenta.

Vývojári z Lenova si zobrali na mušku zariadenia zo známej série ThinkPad X1 a pridali im trošku inovácií. Tak napríklad nová generácia pracovného notebooku ThinkPad X1 Carbon sa tak môže pochváliť aj tým, že do 13 palcového tela sa vtesnal 14 palcový IPS displej. Vďaka tomu je notebook ľahký a tenký, no napriek hrúbke len 16 milimetrov poskytne, plnohodnotnú konektivitu.

„Má naozaj tenké okraje a pritom váži len o niečo viac ako kilogram. Vo výbave nájdete dva porty Thunderbolt, ako aj porty HDMI a USB 3.0 v plnej veľkosti. Sú tu tiež možnosti bezdrôtového pripojenia cez LTE a WiGig,“ hovorí pán Sachin Pathak, Lenovo.

Kreatívni používatelia, ktorí pracujú s náročnými aplikáciami, by mali zbystrieť pri modeli konvertibilného zariadenia X1 Yoga. Dostupné bude aj v striebornej verzii s digitálnym perom, ktoré sa dá bezpečne uložiť do tela zariadenia. Pre prácu sú pritom k dispozícii viaceré mobilné režimy.

„Máte klasický počítačový režim, stan, taktiež režim stojanu a posledný z nich je tablet.“

O živé a verné farby sa postará popri vynovených LED displejoch aj 14 palcový OLED displej, spolu s grafickou kartou Intel Iris. X1 Yoga má samozrejme i bohatú konektorovú výbava pre prepojenie s inými zariadeniami.

„Má dva rýchle Thunderbolt porty spolu s portami HDMI a USB 3.0 v plnej veľkosti, takže sme nerobili žiadne kompromisy. Ďalej sa tu nachádza infračervená kamera pre bezpečné prihlásenie sa cez Windows Hello.“

A keďže ide o prenosné zariadenie, dôležitým faktorom je aj výdrž batérie. Používateľov by tak mohla potešiť udávaná hodnota používania viac ako 15 hodín na jedno plné nabitie.

Posledným zariadením z aktualizovanej rodiny ThinkPad X1 je X1 Tablet. Ten síce nezískal až taký nárast výkonu, no založený je na vymeniteľných moduloch, po vzore obľúbených Moto Mods pre smartfóny Moto Z. Moduly tak prinesú tabletu ďalšie možnosti využitia.

„Moduly môžete pripojiť k zariadeniu a získate rozšírenie batérie, alebo piko projektor pre prezentácie, či klávesnicu, vďaka ktorej sa tablet premení na notebook, ktorý je ľahký a tenký,“ dodáva pán Sachin Pathak, Lenovo.

Notebook Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Pre používateľov, ktorí sú neustále na cestách, si Lenovo pripravilo zariadenie 2 v 1 s názvom Miix 720. Má odnímateľnú klávesnicu s touchpadom a v okamihu sa tak vie premeniť na tablet. Kompaktné zariadenie s 12 palcovým QHD+ displejom však nezaostáva ani vo výkone.

„Miix 720 disponuje 7. generáciou procesoru Core i7 Kaby Lake, má až 16 GB pamäte RAM a vnútorné úložisko PCIe SSD s kapacitou do 1 TB. Je to veľká sila v malom zariadení,“ hovorí pani Kelly Corrigan, Lenovo.

Čínsky výrobca sa zameral aj na počítačových hráčov a zavádza pre nich špecializovanú značku herných zariadení pod názvom Lenovo Legion. Do nej sa hneď zaradili dva nové herné notebooky Legion Y520 a Y720. Posledný menovaný je pritom navrhnutý pre herné zážitky vo virtuálnej realite.

„Spolu s Y720 predstavujme softvér Lenovo Entertainment Hub. Ten umožní používateľom pozerať filmy alebo hrať hry v prostredí virtuálnej reality. A to dokonca aj staršie hry, ktoré neboli hrateľné vo virtuálnej realite,“ dodáva pani Kelly Corrigan, Lenovo.

V súvislosti s virtuálnou realitou Lenovo pracuje aj na svojich vlastných okuliaroch, v spolupráci s platformou Microsoftu – Windows Holographic. Svoj prvý prototyp si už priniesol aj na CES. Z podobného súdka, teda VR, sú aj okuliare New Glass C200, či smartfón Phab 2 Pro.

Okuliare používateľom prostredníctvom špeciálnej 3D kamery sprostredkujú zážitky v takzvanej rozšírenej realite, kde sú do reálneho prostredia osadené digitálne objekty. Rozšírená realita so schopnosťou merania rozmerov si tak môže nájsť uplatnenie napríklad pri navrhovaní rozmiestnenia nábytku, alebo pri rôznych edukačných, prípadne zábavných aplikáciách. Podobnú technológiu má v sebe aj spomínaný tablet Phab 2 Pro.

Inteligentnú domácnosť môže zasa obohatiť ďalšie nové zariadenie. Napríklad multimediálny ovládač Lenovo 500 Multimedia Controller, v tvare malej pohodlnej klávesnice s dotykovou plochou, pre ovládanie gestom. Či dátové úložisko Lenovo Smart Storage s kapacitou 6 TB a s dvojpásmovým bezdrôtovým prístupom. No a v neposlednom rade je k dispozícii dokonca aj osobná digitálna asistentka v podobe zariadenia Lenovo Smart Assistant, ktorá je spojená s cloudovými hlasovými službami Amazon Alexa.

Nádielka zariadení z dielne Lenova pre rok 2017 je nepochybne mimoriadne štedrá, a to sa týka zatiaľ prevažne IT segmentu. S netrpezlivosťou už preto teraz na to, čo si pre nás Lenovo, inak jeden z technologických lídrov, pripraví na nadchádzajúcu výstavu MWC v Barcelone.