Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dátové NAS servery Synology s bohatou softvérovou výbavou pre firmy a domácnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nepochybne dnes do výbavy moderného človeka patrí využívanie Cloudových systémov. Len si spomeňte na to, koľkokrát posielate fotky na vzdialené úložisko, koľkokrát využívate mail na vzdialenom serveri, a koľkokrát si púšťate hudobné skladby, prípadne filmy zo vzdialenej videotéky. Tak toto všetko sa dnes dá spraviť aj priamo doma v jedinom zariadení.

Synology DiskStation DS916+ - škálovateľný NAS server navrhnutý nielen pre potreby firiem, ale jeho služby by mohli oceniť aj používatelia v domácnostiach. Zariadenie si v prvom rade prináša zaujímavú hardvérovú výbavu.

„To znamená môžete tam dať štyri pevné disky. To je celková kapacita aktuálne až 40 TB, pretože podporujeme tie nové héliové disky, ktoré majú kapacitu až 10 TB,“ hovorí pán Lubomír Tomány, produktový manažér, Synology.

O konektivitu sa okrem troch USB 3.0 portov postarajú najmä dva dva gigabajtové LAN porty, ktoré môžu fungovať súčasne, čím sa zdvojnásobí vonkajšia prenosová rýchlosť. V zadnej časti zariadenia je ešte aj port eSATA, ktorý môže slúžiť pre pripojenie rozširujúceho modelu DX513. Do neho je možné ďalších až 5 pevných diskov, čím sa maximálna kapacita zariadenia vyšplhá až na 90 TB.

Výkon NAS serveru DS916+ má na starosti štvorjadrový procesor Intel Pentium s architektúrou Broadwell, vďaka ktorej si vie poradiť aj s prekódovaním 4K videí. Jednou z funkcií zariadenia je totiž aj streamovanie uložených videí.

„Televízory napríklad v dnešnej dobe ešte nezvládnu natívne prehrať 4K videá. Tak tá NASka potom je schopná v reálnom čase akosi previesť na nižší formát, ktorý už trebárs podporovaný je.“

Hardvér však nefunguje bez softvéru. A tak zariadenia z rodiny Synology spája bohaté softvérové vybavenie, ktorého jadrom je operačný systém DSM, čiže DiskStation Manager. V tomto období je pritom dostupná už nová beta verzia 6.1. Z jej jadra boli vyňaté niektoré aplikácie, ktoré sa však dajú doinštalovať. No samotné fungovanie jadra sa tým výrazne zoptimalizovalo.

„Preto teraz vlastne na novo keď si nainštalujete to samotné jadro DSMka, tak je to omnoho menšie, rýchlejšie. A na druhú stranu vy si musíte omnoho viac vecí doinštalovať manuálne. Má to aj výhodu napríklad pre administrátorov, ktorí používajú ten systém vo firmách, tam nepotrebujú rad balíčkov.“

NAS server Synology DiskStation DS916+

Používateľ systému od Synology má k dispozícii viac ako 100 aplikácií, z ktorých približne tretina pochádza priamo od taiwanského výrobcu. Vo verzii DSM 6.1 pribudli aj niektoré nové. Najmä pre firemné prostredie je navrhnutá aplikácia Chat pre komunikáciu a diskutovanie o rôznych témach. Používať sa dá cez webové rozhranie, ale aj cez aplikáciu pre mobilné zariadenia Android či iOS.

„Máte teda možnosť si pre akékoľvek téma vytvoriť špeciálny kanál. Povedzme že budete organizovať vianočný večierok, vytvoríte si práve tento kanál, ktorý budú vidieť všetci vo firme. Na druhú stranu budete chcieť napríklad riešiť niečo privátne iba s určitými kolegami, nie je ani problém si tie kanály potom šifrovať.“

V aplikácii Chat sa dajú odosielať fotografie, webové odkazy, ale aj pracovné dokumenty. Tie môžu byť pritom spracované v ďalšej aplikácii s názvom Office. Jednotlivým používateľom pracovať vzdialene s dokumentami, ako sú texty, tabuľky či prezentácie.

„Keď napríklad niekto upravuje nejaký wordovský dokument a urobí tam poznámku: Tu kolega, prosím ťa Peter, uprav napríklad tento dokument. Jemu to vyskočí ako v notifikácii na tom Chate. Takže ten Chat spojuje, je to niečo ako pracovná plocha, ktorá umožňuje jednoduchý prehľad o tom, čo je potrebné urobiť, kto ma o tom informoval a tak podobne.“

K dispozícii je v Synology výbave aj aplikácia pre mailový server. Časové plánovanie zabezpečí zasa aplikácia Calendar, ktorá je vďaka vzdialenému prístupu k dispozícii tiež kdekoľvek. Dokáže ukladať osobné pripomienky, no dajú sa v nej vytvoriť aj rôzne zdieľané tímové kalendáre a udalosti.

„Tie ďalšie kalendáre môžete potom jednoducho zdieľať aj s verejnosťou. V podstate sa vygeneruje link, ktorý potom tí ľudia iba zadajú do webového prehliadača a môže si ktokoľvek bez inštalácie DSM, bez nutnosti vlastne byť používateľom DSM, si otvorí ten kalendár a vidí napríklad, čo tá firma má v pláne.“

Úprav sa dočkala aplikácia Cloud Station. Prináša vylepšenie v rámci manažmentu synchronizácie súborov a intuitívny proces zálohovania dát. Môže to prísť vhod najmä pri práci vo firmách, ale aplikáciu dokážu využiť napríklad aj tí, ktorí používajú súbežne niekoľko zariadení, napríklad študenti s jedným počítačom na internáte, a s druhým u rodičov.

„Uložím si ten dokument, automaticky sa mi zosynchronizuje s tým PC doma. Akonáhle prídem k tým rodičom na víkend povedzme, otvorím si ten počítač, ten dokument je automaticky zosynchronizovaný a ja pokračujem vlastne v práci na tom dokumente,“ uvádza príklad pán Lubomír Tomány, produktový manažér, Synology.

Medzi obľúbené multimediálne aplikácie systému Synology patrí aj Video Station, Photo Station a Audio Station, ktoré z NAS servera vytvoria vlastne domáce streamovanie, podobne ako prinášajú služby Netfix s filmami, či Spotify s hudbou. V domácom segmente si popri tom nájde uplatnenie aj aplikácia, vďaka ktorej NASska slúži ako sieťový videorekordér pre IP bezpečnostné kamery.

NAS servery z modelového radu DiskStation sa tak vďaka bohatej softvérovej výbave môžu stať šikovným a všestranným nástrojom, ktorý prináša menším firmám, živnostníkom, ale aj domácnostiam široké možnosti pri práci s uloženými dátami cez vzdialený prístup z akéhokoľvek miesta a zariadenia.