Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na CES Unveiled v Prahe bol uvedený bezpečný európsky smerovač Turris Omnia

Na CES Unveiled v Prahe bol uvedený bezpečný európsky smerovač Turris Omnia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Správca českej národnej domény, združenie CZ.NIC, počas historicky prvej akcie CES Unveiled v Prahe oficiálne predstavil svoj bezpečný európsky smerovač (router) Turris Omnia. Vývoj smerovača bol financovaný prostredníctvom start-up kampane, počas ktorej bolo vyzbieraných viac ako 28 miliónov českých korún. Prvé kusy smerovača Turris Omnia sú už vyrobené a sú na ceste k svojim novým majiteľom, ktorí si ich objednali na portáli Indiegogo.

Združenie CZ.NIC po doručení všetkých smerovačov Turris Omnia podporovateľom start-up kampane plánuje zahájiť ich komerčný predaj. Záujemcovia si ich už teraz môžu predobjednať v e-shopoch po celej Európe.

Bezpečná brána do internetu

 

Bežné smerovače sa spoliehajú na inštaláciu aktualizácií ich používateľmi, ktorí zvyčajne tento proces prehliadajú, pretože sa často ani nedozvedia, že je nová aktualizácia na svete. Oproti tomu smerovač Turris Omnia sa o bezpečnostné aktualizácie postará sám, bez nutnosti zásahu používateľa. Výrazne sa tak zvýši bezpečnosť, čo je dôležité najmä s postupným rozširovaním zariadení prepojených v Internete vecí.

Združenie CZ.NIC počas akcie CES Unveiled v Prahe predstavila smerovač Turris Omnia

Viac ako smerovač

 

Okrem unikátneho systému zabezpečenia ponúka smerovač Turris Omnia, vďaka svojmu vysokému výkonu a výbave, aj širšie možnosti využitia. Funkcia sieťového úložiska umožní používateľom rýchle zdieľanie médií či zálohovanie ich vzácnych dát. Slot pre kartu SIM umožňuje pripojenie modemu LTE, ako záložné riešenie pre pripojenie k internetu pomocou siete mobilných operátorov. Turris Omnia taktiež dokáže spolupracovať s USB DVB-T tunerom pre distribúciu televízneho vysielania na mobilné telefóny či počítače.

Smerovač Turris Omnia sa môže pochváliť systémom automatických aktualizícií, ktoré zvyšujú bezpečnosť jeho používania v sieti

Pripravený na budúcnosť

 

Sieťové technológie sa vyvíjajú rovnako ako mobilné telefóny alebo počítače. No málokto je pripravený nakupovať nový smerovač a znovu konfigurovať sieť, keď je potrebné zapojiť výkonnejšie zariadenie. Turris Omnia patrí medzi vysoko výkonné zariadenia a vďaka trom používateľsky prístupným mini-PCIe slotom pre inštaláciu rozširujúcich kariet nebude používateľ nútený meniť smerovač ani v prípade vydania nových štandardov Wifi pripojenia. Stačí ak si používateľ v ten moment zakúpi novú Wifi kartu, pripojí ju do zariadenia a bude naďalej môcť využívať najpokročilejšiu technológiu, aká je na trhu.

Pohľad na základnú dosku smerovača Turris Omnia

Cena a dostupnosť

 

Smerovač Turris Omnia s unikátnym systémom zabezpečenia a s 1 GB RAM sa dá už teraz predobjednať napríklad prostredníctvom e-shopu Alza.sk za cenu 279,96 EUR. Pre náročnejších používateľov je k dispozícii model s 2 GB RAM za cenu 324,41 EUR.

Smerovač Turris Omnia ponúka možnosť prechodu na nový štandard Wifi prostredníctvom rozširujúcich kariet pre mini-PCIe