Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veeso: Zaujímavý VR headset, ktorý prenesie vaše výrazy tváre do virtuálneho sveta

Veeso: Zaujímavý VR headset, ktorý prenesie vaše výrazy tváre do virtuálneho sveta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hardvér pre zobrazenie virtuálnej reality dokáže sledovať pohyb vašej hlavy, očí, rúk a v niektorých prípadoch aj nôh, no spoločnosť Veeso prehlásila, že ich nový headset pre virtuálnu realitu je ako prvý na svete schopný zachytiť výrazy tváre používateľa a preniesť jeho emócie do virtuálneho avatara v reálnom čase. Takéto emočné spojenie by mohlo nájsť v prostredí virtuálnej reality uplatnenie v rôznych sociálnych aplikáciách a spoločenských hrách, ako je napríklad poker.

Rovnako ako Samsung Gear VR, je aj headset Veeso založený na báze použitia smartfónu, ako zariadenia pre zobrazenie virtuálnej reality. Veeso je kompatibilné s mobilnými telefónmi bežiacimi na systémoch iOS a Android a je vybavené dvomi infračervenými kamerami, ktoré zachytávajú mimické výrazy tváre nositeľa.

Jedna z týchto kamier je umiestnená medzi očami a zachytáva pohyb zorničiek, obočia a ako veľmi sú zatvorené alebo otvorené viečka. Druhá kamera má na starosti oblasť čeľuste, pier a úst. Tento systém by mal celkom solídne pokryť celú tvár a napodobniť mimiku nositeľa pre digitálneho avatara v reálnom čase.

Headset Veeso dokáže preniesť mimiku vašej tváre na avatara vo virtuálnom svete

Dnešné hry pre virtuálnu realitu však zvyčajne nezobrazujú tvár nositeľa headsetu, ale táto novinka by si mohla nájsť svojich priaznivcov práve pri interakcii s inými ľuďmi v prostredí virtuálneho sveta, či už sa jedná o sociálne aplikácie alebo spoločenské hry pre viacerých hráčov. Tu už by táto technológia mohla pomáhať v reálnom čase vidieť výraz iného človeka, ako sa tvári a ako reaguje na podnety či diskusiu.

Dvojica infračervených kamier zabudovaných vo VR headsete Veeso sleduje výraz tváre nositeľa

Potenciálne aplikácie navrhnuté spoločnosťou Veeso obsahujú akúsi formu video hovoru, kde ľudia sedia spolu vo virtuálnej miestnosti a rozprávajú sa prostredníctvom úst kreslených žiab a veveričiek. Nechýbajú tradičné spoločenské hry ako je napríklad poker. Veeso pre svoju platformu plánuje vydať aspoň 10 aplikácií a hier počas prvých šiestich mesiacov.

Testovanie prototypu VR headsetu Veeso

Výrobca v súčasnosti pre druhú fázu vývoja produktu hľadá finančné prostriedky prostredníctvom portálu Kickstarter, kde sa dá headset Veeso získať podporou v sume 70 dolárov. Pre vývojárov je k dispozícii vývojársky balíček so zariadením a nástrojmi za 80 dolárov. V prípade, že kampaň bude úspešná a všetko pôjde podľa plánu, zariadenie by malo byť k dispozícii v decembri tohto roku.

Headset Veeso by mohol byť zaujímavým spôsobom interakcie s druhými ľuďmi v prostredí virtuálnej reality