Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vízia z filmu Minority Report je tu! Intel RealSense vníma okolitý priestor

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývoj v IT segmente neustále napreduje a prináša stále výkonnejšie technológie. Hoci je spoločnosť Intel najviac známa práve svojimi procesormi, na veľtrhu CES 2016 trocha pozmenila štruktúru účasti, a okrem množstva zariadení s procesormi 6. generácie Intel Core, sme tak mali možnosť vidieť viacero zariadení využívajúcich inovatívnu technológiu 3D snímania priestoru pomocou kamery Intel RealSense.

Intel v poslednej dobe spolupracuje nielen so spoločnosťami v oblasti populárnych wearables, čiže nositeľných zariadení, ale s viacerými partnermi sa podieľa aj na vývoji moderných technológií budúcnosti, ktoré sú vybavené kamerou RealSense. Tá novým zariadeniam pridáva rozsiahle možnosti vďaka svojej schopnosti priestorového snímania a vnímania okolia.

Zo spolupráce so spoločnosťou Segway tak vzišiel napríklad osobný robot Ninebot, ktorý sa orientuje prostredníctvom RealSense a má množstvo inteligentných funkcií. Zároveň však slúži aj ako gyroskopické dvojkolesové vozidlo na prepravu svojho používateľa.

Z trocha iného súdka je inteligentná helma Daqri, ktorá prináša prostredie rozšírenej reality pre komerčné využitie. Helma svojmu používateľovi pomocou RealSense kamery zobrazí podrobné inštrukcie, ako napríklad opraviť rôzne stroje a zariadenia, alebo ako vyriešiť nejaký problém priamo na mieste, kde sa nachádza. Helma Daqri je vybavená aj množstvom pokročilých režimov videnia, medzi ktorými nechýba ani termálne.

3D kamera RealSense sa spolu s procesorom Intel stala šikovným pomocníkom aj v novom drone Yuneec Typhoon H, ktorému umožňuje naozaj rýchly a hlavne bezpečný let pomedzi rôzne nečakané prekážky. Okrem pokročilej detekcie prostredia má dron skladacie vrtule, zaťahovací podvozok a video zo svojho letu dokáže nakrúcať v poriadnom 4K rozlíšení.

Už dávnejšie sa pritom technológia RealSense udomácnila aj v tabletoch a po novom rozširuje aj portfólio notebookov s operačným systémom Windows 10, ktorým prináša celý rad užitočných a zábavných funkcií.

„Umožňuje hĺbkové videnie a 3D snímanie tváre, čiže vlastne napríklad vám umožní to, že si nemusíte pamätať svoje heslo, a že vaša tvár slúži ako heslo pre prihlásenie do operačného systému,“ hovorí pán Pavel Svoboda, PR Manager, Intel CEE.

S kamerou sa tiež dajú merať vzdialenosti priamo vo fotografiách a 360 stupňové fotografie umožňuje prezerať len gestami ruky, podobne ako vo filme Minority Report. Technológia RealSense poteší aj náruživých hráčov, ktorí chcú získať nové možnosti ovládania.

Pri hrách je však potrebný poriadny výkon a aj v tomto ohľade sa Intelu darí. Nie je to tak dávno, čo uviedol už 6. generáciu procesorov Core s kódovým označením Skylake, ktoré boli na veľtrhu CES 2016 v Las Vegas zastúpené v množstve nových zariadení.

„Došlo zase ku zvýšeniu jednak výkonu a zároveň, na čo kladieme hlavne v posledných rokoch dôraz, zvýšenie efektivity, čo sa týka prevádzky na batérie a vôbec spotreby elektrickej energie. Ten nárast je v jednotkách percent z hľadiska výkonu. Zároveň aj tá spotreba je podobne efektívnejšia, tam je to ešte výraznejšie ten nárast.“

Najviac však zapracovali vývojári z Intelu na výkonnosti integrovanej grafickej časti.

„Sa zvýšila ďaleko razantnejšie, zhruba až o tých 30 percent. Tie najvyššie grafické integrované čipy majú svoju dedikovanú pamäť a pre bežnú kancelársku prácu, pre taký ten bežný gaming, proste pre bežného používateľa sú tie integrované čipy dnes už skutočne dostatočne výkonné.“

6. generácia procesorov je pritom rozdelená podľa svojho primárneho využitia a výkonu pre rôzne zariadenia. Takže procesory Core M sú určené najmä do najvýkonnejších tabletov a konvertibilných zariadení 2 v 1, no a vyššia rada procesorov Core i3, i5 a i7 sa ešte stále cíti najlepšie v oblasti stolných počítačov, ale aj mobilných, teda v notebookoch a ultrabookoch.

A práve vďaka novým procesorom, vrátane Core M, je následne možná aj ďalšia miniaturizácia počítačov.

„Teraz už môže byť dokonca integrovaný do miniatúrnych PC Stick počítačov, čo vlastne je taká o niečo väčšia tyčinka, ako je USBčko, ktorú dáme do HDMI portu napríklad do televízora a máme plnohodnotný počítač,“ vysvetľuje pán Pavel Svoboda, PR Manager, Intel CEE.

No a aktualizácie na procesory 6. generácie sa dočkali aj počítače NUC, ktoré sú síce malé, ale dokážu zastúpiť desktopové PC. Tak možno aj to je trend ako bude vyzerať budúcnosť stolných počítačov.