Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

To najlepšie z výstavy Computex 2015

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 6. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Computex, naozaj významná technologická výstava na IT inovácie, konala sa v hlavnom meste Taiwanu Taipei a aj tento rok tam výrobcovia predstavili množstvo inovácií a zaujímavostí, na ktoré vás teraz pozývam.

Spoločnosť Intel predstavila viacero inovácií vo výpočtovej technike s hlavným zameraním na nové riešenia z prostredia Internetu vecí. Táto oblasť patrí pritom medzi priority výrobcu procesorov, a tak sa na Computexe pochválil rozšírením rodiny Intel Gateway. Pribúda nový hardvér aj softvér.

Softvér Intel Unite by mal zase vynoviť technológiu konferenčných video hovorov. Vďaka novým technologickým možnostiam bude vraj Unite schopné prepojiť dve rôzne miesta na zemi v reálnom čase, ešte efektívnejšie ako to bolo doteraz.

Pre Internet vecí, najmä v prostredí maloobchodu, či zdravotníctva, oznámil Intel nové procesory Pentium, Celeron a Atom, ktoré by mali priniesť vysoký grafický výkon bez nadmerného zahrievania. Dostupné budú počas obdobia 7-dmich rokov.

Novinkou je aj piata generácia rodiny procesorov Intel Core. Hlavnou inováciou je, že prvý desktopový procesor so soketmi LGA a integrovanou grafikou Iris Pro, dokáže pri nižšom odbere energie poskytnúť vysoký výkon i pre mini desktopy alebo All-in-One počítače.
A rovnako aj piata generácia mobilných procesorov Intel Core bude optimalizovaná pre mobilné zariadenia Internetu vecí.

Grafika Iris Pro sa pritom po novom dostane aj do procesorov Intel Xeon E3, určených najmä pre servery. Procesory postavené na 14nm technológii sú navrhnuté pre náročné grafické záťaže v prostredí Cloudu. Rovnako sa vďaka novej grafike zrýchli aj práca s HD videami už priamo na servery, čo odbremení najmä klientske počítače.

Nový je aj Thunderbolt 3. Ten odstráni množstvo káblov z pracovného stola. Ide totiž o jeden počítačový port pre prepojenie s inými zariadeniami, aj USB, či s displejmi. Kábel má štvornásobne vyššiu priepustnosť dát ako predchádzajúca verzia, ďalej dvojnásobnú šírku pásma pre video a zároveň slúži aj na napájanie.

Inovácií spoza veľkej mláky prišlo teda tento rok do Ázie naozaj dosť. A vďaka nim môže byť v budúcnosti rozširovanie inteligentných zariadení v mnohých oblastiach, všade okolo nás, oveľa rýchlejšie.

Taiwanský výrobca ASUS si pre svoje nové zariadenia pripravil na výstave Computex 2015 jednotné heslo – „Zensácia“.

Predstavená tak bola modelová rada prémiových All-in-One počítačov Zen AiO v pomerne výkonnom prevedení, so zaujímavým dizajnom. K nim sa pridal 32 palcový monitor ProArt PA329Q, s rozlíšením 4K, určený pre kreatívnych profesionálov.

Pribudli aj nové mobilné zariadenia. Tablety ZenPad a taktiež smartfón ZenFone Selfie.

Tablety zo série ZenPad sa na svetlo sveta dostanú v troch veľkostiach. Sedempalcový ZenPad 7.0, 8-palcový ZenPad 8.0 a ZenPad S 8.0 a nakoniec 10 palcový ZenPad 10.1. Tablet ZenPad S 8.0 sa oproti ostatným modelom líši tým, že má až 4GB operačnej pamäte, čo pomáha jeho výkonu.

Široký HD IPS displej tabletov využíva technológie Tru2Life a TruVivid, ktoré prvýkrát integrujú metódy spracovania obrazu z výkonných televízorov. Hudobný zážitok budú chcieť zase ZenPady zlepšiť aj vďaka technológii DTS Premium Sound.

A čo smartfón ZenFone Selfie? Ten je navrhnutý tak, aby rýchlo a jednoducho snímal autoportréty. Je teda vybavený predným a zadným 13 megapixlovým PixelMaster fotoaparátom s duálnym LED Real bleskom. Pomocou režimu ZenUI Beatification si môže používateľ upraviť svoju tvár a jej farbu. Funkcia Selfie Panorama zase poskytne panoramatický autoportrét až do 140 stupňov.

Výrobca Dell si na Taiwan priniesol komplexnú novú zostavu zariadení v rodine Inspiron, ako aj výkonný herný počítač Alienware Area-51. Portfólio zahŕňa notebooky rady Inspiron 5000 s veľkosťami od 14 do 17 palcov. Na cestách príde určite vhod mobilné zariadenie 2 v 1, s názvom Inspiron 15 7000, ktoré dopĺňa výkonný notebook s hernými parametrami toho istého označenia.

Miesto na pracovnom stole dokážu zasa ušetriť All-in-One počítač Inspiron 3000 s veľkosťami obrazoviek 20 a 24 palcov. Éru desktopov sa snaží povzbudiť rad Inspiron, vo variantoch Mini a Small Desktop, zatiaľ čo najväčší potenciál ukazuje riešenie Micro Desktopu, ktoré dokáže aj v malej škatuľke skryť výkon celého počítača.

Pevné disky s mechanickými časťami sú vytláčané postupne rýchlymi a odolnejšími SSD diskami a nie je tomu inak ani na poli prenosných diskov. SanDisk sa do tohto boja zapája svojimi prenosnými SSD diskami z radu Extreme 500 a Extreme 900.

Extreme 500 sú disky s menšími kapacitami 120 alebo 240GB a majú odolné gumené telo. Rada diskov Extreme 900 je určená pre firemné prostredie, čomu zodpovedá ich veľkosť až do takmer dvoch terabajtov, i vyššia prenosová rýchlosť, a to až 850MB za sekundu.

A keď sme už pri tom výkone a počítačových hrách, spoločnosť NVIDIA oznámila svoju novú grafickú kartu GeForce GTX980 Ti. Tá prichádza s nekompromisným výkonom oproti predchádzajúcej generácii kariet.

Grafika je založená na architektúre Maxwell a jej 6GB pamäte poskytuje dostatok energie na herný zážitok v rozlíšení 4K. Medzi jej pokročilé funkcie patrí plná podpora DirectX 12, funkcia VXGI pre realistické osvetlenie scén, či funkcia DSR, ktorá umožní hráčovi simulovať 4K obraz aj na monitore s rozlíšením len 1080p.

Výrobca Corsair sa rozhodol vniesť čerstvý vietor do plachiet svojím riešením Bulldog, čo je vlastne na mieru ušitý herný počítač určený pre obývaciu izbu. Bulldog je navrhnutý v štýle hernej konzoly, do ktorej už len stačí vybrať vhodný procesor, grafiku, pamäť a disk.

Používateľ tak dostane do rúk robustnú, dobre vetranú počítačovú skriňu, ku ktorej patrí aj vodné chladenie pre procesor a grafickú kartu, spolu s tichým výkonným 600 wattovým zdrojom. Stačí si teda už len vybrať vhodné komponenty, ktoré sa do tohto komplexného systému vložia.