Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nikto nie je v bezpečí, hackeri napadli antivírusovú firmu!

Nikto nie je v bezpečí, hackeri napadli antivírusovú firmu!
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 6. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Naše dáta si zvyčajne chránime pred nebezpečnými softvérmi pomocou antivírusových programov, no v dnešnej digitálnej dobe sa musí mať na pozore naozaj každý. Dokonca aj popredný výrobca antivírusového programu, akým je spoločnosť Kaspersky Lab. Tá nedávno odhalila na svojich systémoch podozrivú aktivitu hackerov.

Podľa vyjadrenia spoločnosti bol útok smerovaný pre získanie ich najnovších technológií. Útok použil pre preniknutie tri doteraz neznáme techniky, no napriek tomu ruská firma verí, že sa im útok podaril zistiť ešte v jeho počiatku. Spojili ho s tvorcami staršieho trojanu Duqu, a Kaspersky Lab má vraj dôkazy, že „Duqu 2.0“ ako ho nazvali, útočil aj na ďalšie ciele.

Hackerom sa podarilo získať prístup k niektorým zo súborov spoločnosti, ktoré však nie sú rozhodujúce pre prevádzku softvérov tejto spoločnosti. Malware nezapisoval žiadne dáta na disk, ale ukrýval sa v pamäti ohrozených počítačov, takže ho bolo pomerne ťažké odhaliť.

Malware sa šíril prostredníctvom súborov Microsoft Software Installer, ktoré sa bežne používajú pre inštaláciu programov na vzdialených počítačoch. Pre preniknutie využíval až tri chyby v tomto systéme, ktoré v tú dobu neboli ešte odhalené.

Spoločnosť Kasparesky Lab uviedla, že si je istá v tom, že malware Duqu 2.0 neútočil na ich klientov a partnerov, ktorí tak zostali v bezpečí.

Kaspersky Lab, antivírus, hacker, útok, digitálny útok, malware, trojan, Duqu, Duqu 2.0, Microsoft Software Installer, bezpečnosť, ochrana, technológie, novinky