Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

iOS 8: Čo je nové - v skratke

iOS 8: Čo je nové - v skratke
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
10. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

K novým zariadeniam iPhone 6 a 6 Plus patrí aj nový operačný systém, ktorý sa síce predstavil už dávnejšie, no predsa len si poďme zhrnúť nejaké tie jeho TOPky. Vylepšením prešiel multitasking i práca s fotografiami v rámci viacerých zariadení s iOS 8. Nechýbajú nové funkcionality pri SMS či zaujímavé možnosti v oblasti starostlivosti o zdravie.

Správy

V oblasti posielania správ pribudlo viacero noviniek. Pomocou tlačidla nahrávania hlasu si budete môcť odosielať i hlasové správy. Pri prehrávaní si stačí dať iPhone k uchu, akoby išlo o normálny hovor.
Na otázku, kde sa nachádzate, nie je vždy jednoduchá odpoveď, a tak pre zrýchlenie je tu možnosť odoslania mapy so svojou polohou. Pohyb môžete zdieľať s daným človekom hodinu, do konca dňa alebo neustále. V prípade, že ide o skupinové správy, vás uvidia všetci, prípadne aj vy ich – ak podobnú mapu odoslali.

Šikovná klávesnica Quicktype
Pri písaní vám bude klávesnica navrhovať kontextovo vhodné slová pri písaní. Toto dopĺňanie sa však učí podľa vašich zvykov písania. Návrhy slov tiež prebiehajú podľa typu aplikácie či programu, v ktorom pracujete (mail, správy).

iCloud Drive
Istú dávku flexibilnosti ponúka iCloud Drive, kam môžete premiestňovať obsah vo forme dokumentov či multimediálnych súborov. Stačí si ich presunúť do iCloud Drive na niektorom zo zariadení iOS,alebo dokonca aj Windows 7 a vyššie, a potom už máte prístup k nim z ľubovoľného miesta na ľubovoľnom zariadení. Úpravy na jednom zo zariadení sa automaticky uskutočnia aj na ďalších.

Zdravie
iOS 8 myslí i na vaše zdravie a jeho monitoring. Zaznamenáva údaje nielen o vašom stave, ale aj o tréningových aktivitách. Dokážete si teda zmerať rytmus srdca, počet spálených kalórií či obsah cukru v krvi. Po jednom kliknutí potom zobrazí všetky informácie na jednom mieste. Dá sa vytvoriť i kartička s najdôležitejšími údajmi pre prípad núdze. Bude dostupná na uzamknutej obrazovke. Nástroj HealthKit poskytuje vývojárom možnosť rozširovať aplikácie v tomto smere. Z aplikácie na sledovanie stravovania môžete povoliť prístup k informáciám tréningovým programom. Dosiahnu sa tak lepšie a presnejšie výsledky monitoringu.

Prepojenie
iPad či iPhone, všetko spolupracuje vďaka Handoff. Ak napríklad browsujete po internete na Macu, môžete okamžite pokračovať na iPhone s tými istými informáciami na tom istom mieste. Stačí mať vaše aj-zariadenia pripojené do rovnakého účtu iCloud.
Ak ste pripojení k tej istej sieti WiFi s viacerými aj-zariadeniami, potom môžete pomocou Macu alebo iPadu dokonca zdvihnúť prichádzajúci hovor iPhonu. Ten môže byť totiž niekde založený a kým by ste ho našli, pohodlne to zvládnete aj pomocou spomínaných mobilných zariadení.

Multitasking

V rámci multitaskingu môžete počas rôznych úloh prijímať hovory či okamžite odpovedať na notifikácie a správy bez toho, aby ste museli ukončovať úlohu či aplikáciu, v ktorej pracujete. Určite to ušetrí množstvo času a zefektívni vašu prácu.