Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vo Švajčiarsku otvorili najdlhší visutý most pre peších na svete

Vo Švajčiarsku otvorili najdlhší visutý most pre peších na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak hľadáte adrenalín a nemáte problém s výškami či vratkými konštrukciami, určite by ste sa mali skúsiť prejsť po novo otvorenom visutom moste vo Švajčiarsku. Najdlhší visutý most na svete sa rozprestiera v malebných Bernských Alpách, s mohutnou horou Matterhorn v pozadí, ktorá odvádza nervózne pohľady návštevníkov od hlbiny údolia pod mostom.

Visutý most Charlesa Kuonena bol oficiálne otvorený minulý víkend a spája turistický chodník Europaweg medzi horskými mestami Grächen a Zermatt. Most meria na dĺžku 494 metrov a spoločnosť Zermatt Tourism ho popisuje ako najdlhší visutý most tohto typu na svete.

Vybudovanie mostu trvalo len 10 týždňov a vo svojom najvyššom bode sa rozprestiera vo výške 85 metrov nad najhlbšou švajčiarskou dolinou. So svojou šírkou len 65 centimetrov je tento visutý most v podstate jednosmerným, takže turisti, čo budú po ňom prechádzať, sa nemôžu spoliehať na to, že bude vždy niekto nablízku, ak ich prepadne úzkosť. S ohľadom na rozmery mostu Zermatt Tourism navyše turistov láka na možnosť sa „pozrieť priamo do priepasti pod nohami.“

Vo švajčiarskych alpách otvorili najdlhší visutý most pre peších na svete. (Foto: Europaweg)

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je v súčasnosti najdlhším visutým mostom na svete most Kokonoe Yume, ktorý sa rozprestiera v dĺžke 390 metrov nad údolím Kyusui v Japonsku. Tento zápis teda bude musieť byť aktualizovaný, nakoľko nový visutý most Charlesa Kuonena prekonal tento rekord o viac ako 100 metrov. Turisti sa tak budú môcť potiť na vratkom lanovom mostíku o niečo dlhšie, no možno im počas prechodu pomôže malebné pozadie álp zažehnať myšlienky plné strachu.