Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý 3D tlačený most na svete pre peších stojí v španielskom Madride

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inštitút pre pokročilú architektúru v Katalánsku, v spolupráci s multidisciplinárnym tímom architektov a inžinierov, navrhol a vytvoril svetovo prvý 3D tlačený most pre peších. Je nainštalovaný v mestskom parku Castilla-La Mancha v Alcobendas v Madride.

Most je zložený z ôsmich samostatne 3D tlačených častí, a klenie v dĺžke 12tich metrov, pričom jeho šírka je 1,75 metra. Skonštruovaný je z taveného betónového prášku, ktorý je vystužený termoplastickým polypropylénom.

V španielskom Madride osadili prvý 3D tlačený most na svete pre peších

Veľkoformátová 3D tlač sa pritom za posledné roky úspešne rozvíja a vývojári experimentujú s rôznymi typmi materiálov. Napríklad v roku 2016 bola v Dubaji postavená 3D tlačená kancelárska budova z cementovej zmesi, zatiaľ čo talianska firma pracuje s masívnymi 3D tlačiarňami, ktoré môžu stavať budovy z bahna, ílu alebo prírodných vlákien.

3D tlačený most je vyrobený z taveného betónového prášku s vystužením z termoplastického polypropylénu

Návrhári z Inštitútu pre pokročilú architektúru v Katalánsku sa pri tvorbe štruktúry mostu v Madride zrejme nechali inšpirovať organickými dielami najznámejšieho španielskeho architekta Antoniho Gaudího, hoci s privretými očami tento most môže pripomínať polystyrénovú rekvizitu z populárnej filmovej trilógie Pán prsteňov.

A síce nie každému sa musí pozdávať toto dizajnové prevedenie 3D tlačeného mostu, táto 3D tlačená štruktúra môže predstavovať smer, ktorým sa v budúcnosti vyberie veľkoformátová 3D tlač.

Tím návrhárov a konštruktérov 3D tlačeného mostu v Madride