Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický posuvný nábytok rieši problém s malým obytným priestorom

Robotický posuvný nábytok rieši problém s malým obytným priestorom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bývanie najmä vo väčších mestách je dnes nákladnou záležitosťou a nie každý si môže dovoliť kúpiť priestranný byt, v ktorom si môže rozložiť nábytok tak, aby mu neubral na vzdušnosti. V prípade garsónok alebo malých jednoizbových bytov vy problémy s priestorom mohla vyriešiť robotický posúvací nábytok Ori, ktorý je zameraný na vytvorenie príjemného bývania v priestoroch s rozlohou 19 až 28 metrov štvorcových.

Vývojári zo spoločnosti Ori Systems sa spojili s MIT Media Lab a návrhárom Yvesom Beharom. Primárnym cieľom bolo vytvorenie jedinej jednotky, ktorá by mohla premeniť štúdio alebo jednoizbový byt do obytného priestoru s niekoľkými miestnosťami vychádzajúc z meniacich sa potrieb osoby. Výsledkom sa stal nábytok Ori, ktorý je kombináciou dizajnu, architektúry a robotiky.

Robotický posuvný nábytok Ori elegantne rieši problémy s malým priestorom

Nábytková jednotka Ori je schopná sa na kolieskach pohybovať dopredu a dozadu jednoduchým stlačením tlačidla, bez nutnosti ďalšieho zásahu či zanechania špinavých stôp na podlahe. Lineárny pohonný systém je pripojený k susednej stene a tým sa dosiahne ťahanie celej jednotky naraz. Systém je poháňaný bežným elektromotorom, ktorý je napájaný z elektrickej zásuvky. Pri pohybe má jednotka Ori spotrebu porovnateľnú so štvrtinou spotreby fénu pri sušení vlasov.

Posuvný nábytok Ori dokáže predeliť priestor na dve miestnosti a poskytne dostatok úložného priestoru

Na jednej strane nábytkovej jednotky Ori sa nachádza mediálne centrum s regálovým a skladovacím priestorom a lavicou. Na druhej strane sa nachádza skriňa, rozkladací stôl, viac úložného priestoru a posteľ, ktorá sa vysúva z pod jednotky. Plochý profil zaručuje, že jednotka môže byť umiestnená tesne pri stene, keď sa nepoužíva a tým sa efektívne vytvorí väčší priestor na druhej strane izby. Keď sa jednotka oddiali od steny, rozdelí priestor na dve miestnosti.

Súčasťou robitckého posuvného nábytku Ori je aj výsuvná posteľ

Prvé komerčné bytové riešenia s nábytkovými jednotkami Ori sa budú v najbližších mesiacoch poskytnuté stavebným vývojárom v niekoľkých amerických mestách, pričom plná dostupnosť produktu pre verejnosť sa očakáva začiatkom budúceho roka. Hoci spoločnosť Ori Systems momentálne vyrába nábytkové jednotky vo vlastnej réžii, spoločnosť uvažuje aj o spolupráci s inými výrobcami v budúcnosti.

Momentálne nie je známa cena, za akú sa bude toto šikovné riešenie predávať, no podľa výrobcu je robotický systém relatívne lacný, takže náklady za nábytok s touto integrovanou technológiou by sa nemali príliš líšiť od cien za bežný nábytok.

Robotický posuvný nábytok Ori je výsledkom spolupráce dizajnérov, architektov a inžinierov robotiky