Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia laserového opracovania hrán nábytku na Slovensku

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
2. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderné technológie dokážu pomôcť dizajnu nábytku, ale aj takej funkčnosti, a preto sme sa s kamerou vybrali do Topoľčian do nábytkárskej výroby, kde nám ukázali zaujímavú laserovú technológiu, ktorá dokáže zvýšiť odolnosť kuchynského nábytku.

Hoci sa niektoré štýly pri dizajne nábytku držia už dlhé roky, nepochybne aj toto odvetvie podlieha moderným trendom.

„Biela je a aj bude veľmi obľúbenou farbou v kuchynských linkách, no tento rok ju trendy trošku obišli. A aktuálnou farbou sú zemité farby v pastelových odtieňoch a doplnené o atraktívne drevo dekory dubových a orechových drevín, kde vady dreva a celkovú tú štruktúru zvýrazňujeme povrchovou úpravou, ktorá ju verne kopíruje,“ hovorí pán Marek Havala, produktový manažér, DECODOM.

Práve farby a dekory sú pri výbere nábytku jedným z rozhodujúcich kritérií. No a k nim možno pridať aj prevedenie. Niektorí ľudia majú radi matné povrchy, iní vysoko lesklé. A niektorí si zase potrpia na detailoch. V tomto smere sa preto rozhodli v tradičnej slovenskej nábytkárskej fabrike v Topoľčanoch, že ako prvý zavedú u nás laserové opracovanie hrán.

„Laser v nábytkárskom priemysle znamená, že ošetrujeme hrany alebo nános hrán na jednotlivé dielce iným spôsobom, ako lepidlom. Laser nataví funkčnú vrstvu, polyolefín, a následne je valčekom pritlačená táto hrana, plastová ABS hrana, k dielcu,“ hovorí pán Marek Kováčik, riaditeľ kuchynského závodu, DECODOM.

Pôvodne sa teda hrany na nábytok dostávali pomocou lepidla. Laserový spôsob má však viacero výhod.

„Nieže nám lepidlová spára sa zmenšila, ale zmizla úplne na nulu. A tým pádom, že je ten materiál priľnavejší, mal by byť aj vode odolnejší.“

Za všetkým stojí teda laserová technológia, ktorá sa v tomto smere používa na vytvorenie vyššej teploty. A práve tá dokáže hrany navzájom akoby pritaviť.

„Laser funguje vo frekvencii 980 nanometrov. Ten lúč je tak malý, že je to bezpečné. Proste obsluha nepríde do priameho kontaktu s tým laserovým lúčom, on je uzatvorený.“

Aj konečný efekt na nábytku, ktorý má takto upravené hrany, je dvojnásobný. Najmä, čo sa kuchýň týka.

„Pri obývačkách to má vyslovene dizajnový efekt, nános laserovej hrany, ale pri kuchyniach sa môžeme baviť aj o lepšej funkčnosti. V kuchyni je prostredie, kde sa tvorí para. A naozaj tým, že je tam nulová spára sa zmenšilo riziko prieniku vody do tohoto materiálu.“

Nasadenie nových laserových technológií pri procese výroby si pritom pochvaľujú aj samotní nábytkári.

„Predtým tu stálo zariadenie, ktoré malo možno rovnakú funkciu, nemalo laserový agregát a pretypovali, teda prestavovali sme ho ručne, manuálne. Dnes toto zariadenie sa prestavuje automaticky. Táto linka urobí asi 48 percentný nárast čo do kusov alebo čo do prechodov,“ konštatuje pán pán Marek Kováčik, riaditeľ kuchynského závodu, DECODOM.

Ďalším trendom pri nábytku je aj to, že namiesto jednoduchých a rovných plôch si ľudia často vyberajú zložitejšie a členité. Výroba je preto oveľa náročnejšia, a tak bolo treba opäť zapojiť technológie. Slovenskí nábytkári z Topoľčian toto vyriešili zariadením, ktoré dokáže v jednom cykle v časti nábytku nielen vyvŕtať množstvo potrebných dier pre inštaláciu, ale aj vyfrézovať drážky.

Doteraz na to slúžili CNC stroje s manuálnou obsluhou. Nové zariadenie tak prebralo na seba množstvo problémov a zároveň dokáže zefektívniť a skrátiť výrobný proces v tejto etape. Jednoducho technológie sú stále tým, čo posúva hranice firiem v mnohých smeroch. A tak aj nábytkári dostávajú k dispozícii ďalšie možnosti, ako pokryť dopyt na trhu.