Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tatramat: Ako bojler ušetrí na ohreve vody?

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ nie ste napojený na ústredné kúrenie z teplárne, tak si teplú vodu musíte vyrábať a uskladňovať doma sami, ako inak v boileri. Viete však ako taký boiler vzniká? Ja som sa bol na to pozrieť s kamerou priamo vo fabrike pod Tatrami a ukázali mi nielen to ako sa boiler vyrába, ale aj to ako sa dá spojiť s tepelným čerpadlom.

Možno si ešte niektorí z vás pamätajú na legendárne slovenské práčky „Tatramatky“. Niekedy sen každej gazdinky, je dnes už len história, no poriadne dlhá. Je to už 170 rokov odkedy sa otvorili brány fabriky Tatramat.

„Tatramat bol založený v roku 1845 a vznikol ako strojárska dielňa, maličká strojárska dielňa, ktorá vyrábala česadlá pre kone a klince, s troma zamestnancami a šéfom. V nasledujúcom období potom sa samozrejme vyvíjala až do takého štádia, v ktorom je dnes, kde prakticky vyrábame množstvo zariadení, ktoré ohrievajú vodu a prinášajú teplo našim domovom,“ hovorí pán Peter Slavkovský, Marketing a Service Manager, Tatramat – ohrievače vody.

Popri štandardných ohrievačoch vody sa však šikovným Slovákom v Tatramate podarilo vyrobiť niečo úplne nové, čo spája výdobytky najmodernejších vykurovacích systémov.

„Vždy hľadáme efektívnejšie, lepšie, úspornejšie alebo komfortnejšie ohrevy vody, aby sme mohli priniesť niečo nové. Keďže sme v takých zemepisných šírkach akých sme, tak sme chceli urobiť riešenie, ktoré by fungovalo počas celého roka konštantne, a aby bola čo najjednoduchšia montáž.“

Výsledkom práce našich vývojárov sa tak stal boiler TEC TM, ktorý si priniesol naozaj kus inteligencie. Kombinuje v sebe tepelné čerpadlo s ohrevom vody, čím dokáže používateľovi šetriť náklady za ohrev vody.

„Jedná sa o klasické zariadenie respektíve tepelné čerpadlo vzduch - voda, ktoré je namontované priamo na zásobníku vody.“

Čerpadlo využíva okolitý vzduch z priestorov, kde je umiestnené a funguje na základe fyzikálneho javu zmeny skupenstva. Používa na to známy kompresor, ktorý poznáme najmä z chladničiek.

„Vzduch je nasávaný ventilátorom do zariadenia. Odovzdáva časť svojej energie, pretože je z interiéru. Časť svojej energie chladivú, ktorá mení svoje skupenstvo. To už v plynnej forme je nasávané kompresorom, stláčané. Tam sa uvoľňuje energia, ktorá následne je využívaná na ohrev tej vody. Kompresor a expanzný ventil potom zariaďujú, aby znovu ten plyn sa zmenil na kvapalné skupenstvo a to je s vysokou rýchlosťou vstrekované na výmenník tepla, ktorý potom následne ohrieva vodu.“

Aby dokázalo zariadenie efektívne pracovať a šetriť náklady za ohrev vody, je dôležité minimalizovať tepelné straty. Aj s týmto sa vývojári z pod Tatier popasovali a tak veľa tepla z vody neuniká.

„Je to špeciálnou konštrukciou kotla ako takého, ďalej samozrejme je tam aj viacej tej Purpeny. A v neposlednom rade k tomu prispieva aj čerpadlová jednotka, ktorej spodok tvorí určitý dielec s názvom kondenzačná vaňa, ktorá je zo špeciálneho materiálu, ktorá taktiež zabraňuje únikom tepla.“

Nielen v zariadení TEC TM, ale aj za jeho výrobou sa skrýva množstvo technológií. Celý proces pritom začína vytvorením samotnej nádoby boilera, ktorá sa hneď v úvode smaltuje. Na tento proces si pritom slovenskí inžinieri vyvinuli svoj vlastný smalt a niektoré jeho vlastnosti vylepšili.

„Náš špeciálny smalt sa vyznačuje vysokou priľnavosťou ku kovovému povrchu plášťa, vysokou odolnosťou voči teplotným, tlakovým šokom a tým pádom predlžuje životnosť celého výrobku oveľa dlhšie ako klasický smalt.“

V ďalšom procese sa k nádrži dostáva spomínaná izolácia. Tá je teda základom toho, aby mala voda v boileri stále dostatočnú teplotu.

„V týchto miestach prebieha implementácia izolácie do ohrievača vody. Vďaka hrubej izolácii, ktorá je u tohto TEC TM zásobníka až 70 milimetrov sa podarilo minimalizovať tepelné straty.“

Celý proces sa dostáva ku koncu kompletizáciou zariadenia. No skôr ako odíde na sklad, musí sa poriadne otestovať jeho kvalita a funkčnosť.

„Na tejto skúšobnej linke sa testujú hraničné podmienky používania zariadenia. Či už minimálne teploty, maximálne teploty alebo výkyvy elektrického napätia.“

Hotové výrobky sa však testujú nielen priamo vo výrobnej hale, ale aj v špeciálnom laboratóriu, kde sa poriadne preveria ich parametre v praxi.

„Tak práve prebieha skúška tepelného čerpadla TEC 220 TM, kde sa v týchto klimatických komorách simulujú hraničné podmienky pre toto tepelné čerpadlo, ako som spomínal od 6 do 42 stupňov. Plus tam dokážeme nasimulovať rozličné vlhkosti prostredia,“ uzatvára pán Peter Slavkovský, Marketing a Service Manager, Tatramat – ohrievače vody.

Tepelné čerpadlo TEC TM je nepochybne slovenským unikátom. Dômyselné zariadenie pritom ocenili aj odborníci, keď ho pred časom označili za strojársky výrobok roka. Určite sa bralo do úvahy najmä spojenie boilera a tepelného čerpadla do jedného zariadenia, čo v konečnom dôsledku spotrebiteľovi dokáže ušetriť náklady na ohrev teplej vody.