Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 69

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Asi nebude veľa ľudí, ktorí by ešte nepočuli o tom, že v roku 2020 sa chystá premávka autonómnych vozidiel. No sú to len dva roky, tak neviem, ale to bude zábavy, ak potom pre vás príde prázdny taxík bez šoféra. A keď budú plné cesty, no tak vzlietne. Ak si myslíte, že je to pritiahnuté za vlasy, tak to si pozrite ďalší z vynálezov futuristických vývojárov.

Vývojári z Bell Helicopter sa pochválili futuristickým konceptom kabíny lietajúceho vozidla, ktoré by v budúcnosti mohlo slúžiť ako mestská autonómna taxislužba. Koncept štvormiestnej kabíny je navrhnutý pre vertikálny vzlet zo zeme. Ovládacie centrum vo vnútri umožní pasažierom sledovať správy, filmy alebo pracovať počas presunu vzduchom. Spoločnosť Bell Helicopter tieto činnosti, ako aj simuláciu letu predvádzala prostredníctvom rozšírenej reality, v ktorej diváci mohli na vlastnej koži absolvovať virtuálne výlety po mestách, či dokonca zažiť filmovú premiéru na červenom koberci.

Americká automobilová firma Genovation predstavila elektromobil s názvom GXE, ktorý si to s výkonom takmer 789 konských síl a maximálnou rýchlosťou 354 km za hodinu môže bez obáv rozdať s benzínovými športovými autami. Ide pritom o prepracovanie modelu Chevrolet C7 Corvette Grand Sport. Motor s krútiacim momentom 949 Nm umožní elektromobilu zrýchlenie z 0 na 100 km za hodinu za menej ako 3 sekundy. Päť samostatných batérií je rozložených po celom vozidle pre optimalizáciu rozloženia hmotnosti a na jedno nabitie poskytnú dojazd okolo 280 kilometrov pri normálnej neagresívnej jazde.

Športový elektromobil Genovation GXE.

Spoločnosť Irisbond vyvinula softvérové riešenie IrisGo. Je to údajne prvá platforma pre sledovanie očí používateľa na svete, ktorá nevyžaduje žiadne špeciálne hardvérové zariadenie. IrisGo poskytuje schopnosť komunikácie so zariadeniami tým, že sa používateľ na ne pozerá. Relatívne autonómny dizajn umožňuje implementáciu platformy do akéhokoľvek hardvéru s kamerou, ako je napríklad smartfón, notebook alebo zariadenie pre zobrazenie virtuálnej reality. Táto technológia je navrhnutá pre širokú škálu použitia, napríklad pre ovládanie robotov, neuromarketingové siete či ovládanie pohľadom v prostredí virtuálnej reality.

Vývojári zo spoločnosti Removu vytvorili ručnú kameru s názvom K1, ktorá sa okrem schopnosti nakrúcania videí v rozlíšení 4K môže pochváliť aj integrovaným 3osým stabilizátorom obrazu pre plynulé nakrúcanie a náhľadovým LCD displejom. K dispozícii je aj režim pre spomalené video vo Full HD pri rýchlosti 120 snímok za sekundu a nechýba ani snímanie statických fotografií v rozlíšení 12 megapixlov. Používateľ môže s páčkovým ovládačom nastaviť polohu kamery v rôznych smeroch a širokouhlý objektív s citlivosťou F 2,8 sa postará o snímanie aj pri horších svetelných podmienkach.

Inteligentná robotická hračka Pebby, v podobe gule, umožní majiteľom interakciu so svojimi domácimi zvieracími miláčikmi kedykoľvek a odkiaľkoľvek. Robotická guľa sa ovláda prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorá prenáša pohľad zo širokouhlej kamery s rozlíšením 1080p. Hračka sa pohybuje pomocou trojdimenzionálnych riadiacich systémov a je obalená odolným materiálom, ktorý zvládne aj ostré zvieracie zúbky. Okrem kamery sa vo vnútri nachádza reproduktor a mikrofón pre komunikáciu, ďalej LED svetlo pre denný aj nočný režim či laserové svetlo, ktoré dokáže zabaviť neposedné mačky.