Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 68

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Aj vy sa len s námahou pokúšate večer zaspať? No nebolo nám dobre ako malým, keď nás matky hojdali? Joj, to sa spalo. Ani by ste nestihli napočítať do päť. Vedcom to ale nedalo a povedali si, že prečo by mať kolísky aj dospelí. Znie to naozaj divne, ale niečo zaujímavé sa im v tomto smere podarilo.

Matky dobre vedia, že jemný hojdací pohyb dokáže ich malé deti upokojiť a pomôže im rýchlejšie zaspať. Tento princíp prevzala aj hojdacia posteľ Rocking Bed for Adults, ktorá dospelým používateľom, prostredníctvom jemných pohybov zo strany na stranu, pomáha ľahšie vkĺznuť do spánku. Je to možné vďaka patentovanej konštrukcii rámu s tichým motorom, ktorý je vložený pod matrac jestvujúcej postele. Senzorická stimulácia spojená s kývavým pohybom pritom podporuje endogénne spánkové rytmy v mozgu a výsledkom by mal byť dlhší a zdravší spánok, tak ako u detí.

Spoločnosť Future Motion odhalila novú verziu jednokolesového elektrického skejtbordu s názvom Onewheel+ XR. Tento netradičný dopravný prostriedok je zameraný na mladých aktívnych používateľov, ktorí si radi zajazdia aj po teréne. Nový batériový systém umožnil zvýšenie dojazdu v rozpätí 19 až 29 kilometrov pri maximálnej rýchlosti 30 km za hodinu. Bezpečnosť na cestách zvýši predné a zadné LED osvetlenie. Jazdec pre pohyb nepotrebuje diaľkové ovládanie, jednoducho sa nakloní dopredu, aby zrýchlil, alebo sa oprie dozadu, ak chce spomaliť či zastaviť.

Hojdacia posteľ Rocking Bed for Adults sa jemne pohybuje zo strany na stranu, čím umožní plynulejší prechod do spánku a pomáha rýchlejšie zaspať aj ľuďom, ktorí majú problémy so zaspávaním.

Rozbiehajúca sa start-up spoločnosť Linkflow odhalila zaujímavé nositeľné zariadenie v podobe 360 stupňovej kamery FITT360. Tú si používateľ nasadí na oblečenie okolo krku a vďaka trom objektívom môže ľahko snímať panoramatické 360 stupňové video v rozlíšení 1080p pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. Snímané zábery sa z kamery bezdrôtovo prenášajú do smartfónu používateľa. Sprievodná mobilná aplikácia potom zábery z objektívov spojí dokopy a vytvorí z nich plnohodnotné 360 stupňové video. Nositeľná kamera FITT360 môže dokonca poslúžiť aj ako Bluetooth reproduktor.

Výstavu CES 2018 sprevádzali aj takzvané „beauty“ technológie, o ktoré tam nebola núdza. Spoločnosť Schwarzkopf sa pochválila systémom Professional SalonLab pre osobitnú starostlivosť o vlasy. Kaderník najprv s ručným zariadením SalonLab Analyzer skenuje vlasy klienta. Snímač, s rozsahom blízkym k infračervenému a viditeľnému svetlu, meria faktory, ako je kvalita vlasov v ich vnútri, úroveň vlhkosti a ich skutočná farba. Údaje sa prenesú do mobilnej aplikácie a po vyhodnotení sa odošlú do zariadenia SalonLab Customizer. To namieša a do fľaše prečerpá produkt na základe individuálnych potrieb spotrebiteľa.

Spoločnosť Bellus3D ešte v minulom roku predstavila prototyp externej kamery pre smartfóny, ktorá dokázala vytvoriť takmer verný 3D selfie model tváre používateľa. Tento rok sa výrobca pochválil už finálnou verziou kamery s názvom Bellus 3D Face Camera Pro. Jej infračervený kamerový systém s hĺbkovým snímaním sa pripojí k smartfónu či tabletu a naskenuje tvár používateľa tak, aby boli zachytené štruktúry jeho tváre. Samotná predná kamera na mobilnom zariadení potom cez softvér vytvorí detaily, ako sú farby, póry či vrásky.

Pre zobrazenie rozšírenej reality v priestore je zvyčajne potrebné mať na hlave nasadené špeciálne zariadenie, no spoločnosť Realfiction vyvinula riešenie v podobe obrovskej obrazovky DeepFrame One. Tá vtiahne diváka do rozšírenej reality tak, že virtuálne objekty sa mu cez 64 palcový displej objavia pred očami, akoby skutočne boli v miestnosti. Obrazovka funguje cez odrazy a zväčšenia, pričom všetka elektronika sa nachádza v boxe pod ňou. Toto zariadenia by sa dalo využiť v múzeách, galériách, v predajniach automobilov či v iných obchodoch.