Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Interiérový dron Cleo sa vôbec nepodobá svojim lietajúcim kolegom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kanadskí inžinieri zo spoločnosti Cleo Robotics si to najprv vyskúšali s bežným dronom, no zistili, že tieto stroje sú zvyčajne veľké, hlučné, ťažko sa ovládajú a nie sú príliš vhodné do interiéru. To bol impulz pre vytvorenie vlastného dronu s názvom Cleo, ktorý má kruhový tvar a márne by sme na ňom hľadali klasickú štvoricu vrtúľ.

Vreckový dron Cleo ja navrhnutý tak, aby sa s ním dalo bezpečne lietať aj v interiéri. Dá sa ovládať cez sprievodnú aplikáciu v smartfóne a do výbavy dostal HD kameru. To, čím sa líši od iných malých dronov, je skutočnosť, že z neho netrčia štyri ramená s vrtuľami.

Namiesto toho má Cleo len dve vrtule, ktoré sú šikovne schované vo vnútri jeho kruhového tela. Plastové rošty na hornej aj spodnej strane chránia prsty používateľov pred kontaktom s roztočenými vrtuľami, vďaka čomu sa dá dron bezpečne chytiť do ruky pri vypúšťaní alebo pristávaní. Kruhová konštrukcia okolo tiež prispieva k tomu, že s dronom sa dá bez obáv lietať aj v interiéri.

Vreckový dron Cleo je vďaka svojej konštrukcii ideálny pre lietanie v interiéri.

Doba letu je pritom 12 až 15 minút na jedno nabitie batérie. Presný spôsob ovládania dronu zatiaľ zostáva obchodným tajomstvom spoločnosti Cleo Robotics, hoci uviedla, že ich systém „prestavuje riadiace plochy vo vzduchu, ktoré menia smer prúdenia vzduchu tak, aby sa vytvoril efekt vertikálneho ťahu.“

Výrobca plánuje pridať technológiu pre vyhýbanie sa prekážkam a interiérové navigačné systémy. Dron by pritom mohol poslúžiť nielen fanúšikom týchto lietajúcich strojov, no svoje využitie by si mohol nájsť napríklad aj ako strážny dron pre bezpečnostné služby.

Vreckový dron Cleo je vďaka svojej konštrukcii ideálny pre lietanie v interiéri.