Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LED lampáš Luminiser sa rozžiari s pomocou čajovej sviečky

LED lampáš Luminiser sa rozžiari s pomocou čajovej sviečky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nórska spoločnosť ThermTech, ktorá sa zaoberá rekuperáciou tepla, vyvinula zaujímavý lampáš Luminiser, ktorý nesvieti s pomocou petroleja ani batérie, no postačí obyčajná čajová sviečka. Tá dokáže napájať LED diódy po dobu až 6 hodín.

Zariadenia, ktoré môžu priamo meniť teplo na elektrickú energiu, sú známe od začiatku 19. storočia. Do roku 1940 Rusi vyrábali petrolejové lampy, ktoré používali termálnu elektriku na napájanie rozhlasov vo vidieckych oblastiach, ktoré boli príliš vzdialené buď od zdroja elektrickej energie, alebo im nemohli zásobovať batériami.

Termálna elektrika sa v súčasnosti používa na napájanie kozmických lodí, vrátane planetárneho vozidla Curiosity na Marse či pre napájanie diaľkových navigačných majákov. Nový lampáš Luminiser tiež využíva teplo pre tvorbu elektrickej energie, no v oveľa menšom meradle. Pre rozžiarenie jeho LED diód postačí obyčajná čajový sviečka.

LED lampáš Luminiser svieti s pomocou obyčajnej čajovej sviečky.

To síce môže vyvolať otázku, prečo vlastne v odľahlých oblastiach alebo počas kempovania nepoužívať klasickú veľkú sviečku. Výrobca však tvrdí, že ich LED lampáš dokáže vyprodukovať 15 až 20 násobok svetla, ako sviečka samotná.

Lampáš sa dá použiť v interiéri alebo vonku, no druhá možnosť bude zrejme najviac využívaná. Aj preto bol vyrobený ako ľahký no odolný s váhou 0,45 kilogramu. Luminiser meria na výšku 14 centimetrov, keď je nesený za rukoväť. Ak je položený stojane, jeho výška je 25 centimetrov.

LED lampáš Luminiser svieti s pomocou obyčajnej čajovej sviečky.

Spoločnosť ThermTech momentálne hľadá dostatok finančných prostriedkov pre spustenie výroby lampáša prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter. Lampáš Luminiser sa dá získať za finančnú podporu vo výške 600 NOK (približne 62,65 EUR). Ak bude kampaň úspešná a všetko pôjde tak ako má, prvé kusy by mali byť podporovateľom zasielané v auguste.

LED lampáš Luminiser svieti s pomocou obyčajnej čajovej sviečky.