Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 63

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Tráviť voľno v prírode je pre mnohých z nás tým najväčším oddychom, ak je to však viac ako na prechádzku, určite by sme si aspoň trošku chceli dopriať komfort, na ktorý sme zvyknutí. Napríklad aj z prípravou teplého jedla pod modrou oblohou. Samozrejme, že otvorené ohnisko má svoje čaro, ale nie všade je možné klásť ohne. Našťastie máme pre vás niečo, čo aj tento problém rýchlo vyrieši.

MorphCooker pri výletoch do prírody poslúži ako viacúčelový elektrický varič napájaný batériovými článkami. Dokáže sa rozložiť z plochého širokého tvaru štvorcovej panvice až na hlboký hrniec, a to jednoducho tak, že používateľ zdvíha jeho výškovo nastaviteľné hrany. Pol litra vody by sa malo dať zohriať na bod varu približne za 7 minút. Batéria sa nabíja prostredníctvom elektrickej zásuvky, z automobilu alebo cez rozkladací solárny panel, ktorý je súčasťou výbavy. Pečenie, varenie či ohrievanie jedla z batérie by mohlo prísť vhod najmä vo veterných alebo mokrých podmienkach.

Skrinkové reproduktory Stones Speakers sú vyrezávané z vyvretej horniny Trachitu z vulkanických kopcov v talianskej provincii Padua. Tento kameň má údajne jedinečné mechanické vlastnosti a je tak vhodný pre prenášanie zvuku. K dispozícii je viacero modelov reproduktorov, ktoré nesú názvy po asteroidoch. Najmenší z nich, 482 Petrina, váži 6,2 kilogramu, zatiaľ čo väčší model 487 Venetia s váhou 55 kilogramov si už na hocijakú poličku nepoložíte. Kompletný audio systém 593 Titania so štvorcestnými stojanmi má pritom hmotnosť až štvrť tony.

MorphCooker pri výletoch do prírody poslúži ako viacúčelový elektrický varič napájaný batériovými článkami.

Výškovo nastaviteľný pracovný stôl DK-05 sa s motorovým pohonom dokáže zdvihnúť do maximálnej výšky až 118 centimetrov. No zďaleka to nie je všetko, po odstránení hornej dosky sa v ňom totiž nachádza priestor pre umiestnenie dvoch počítačových základných dosiek ATX, vďaka čomu používatelia môžu premiestniť dva počítače priamo dovnútra stola. Každá jednotka má priestor pre až osem rozširujúcich kariet PCI alebo PCI Express a štyri 3,5 palcové a dva 2,5 palcové sloty pre úložné disky. K dispozícii je dvanásť ventilátorov, ale aj montážne body pre vodné chladenie. Nechýbajú tiež dva panely pre výstupné porty s rozhraním HDMI, USB-C, USB 3.0 a audio výstupy.

One Piano Hi-Lite je svetelný pás LED diód, ktorý si používateľ môže umiestniť na zadnú časť kláves ľubovoľného klavíra s 88 klávesmi. Pás ho potom naviguje prostredníctvom rozsvietenia LED diódy nad daným klávesom. Celá výučba funguje na princípe rozsvietenia modrých a červených diód, ktoré študent nasleduje, aby sa naučil zahrať skladbu. Prepojením so sprievodnou mobilnou aplikáciou pre smartfóny či tablety sa používateľ môže ľahkým spôsobom naučiť základy hry na klavíry. Aplikácia obsahuje rôzne hudobné noty, video lekcie, ale aj zábavné hry pre začínajúcich detských hudobníkov.

Výrobca hračiek Mattel oživuje prostredníctvom hry MindRacers svoju populárnu značku autíčok Hot Wheels. Ide o kombináciu fyzických autíčok a herných žetónov spolu s digitálnou pretekárskou hrou na tablete iPad. Hráči si vyberú autíčko Hot Wheels a umiestnia ho na rampu hernej základne. Po aktivácii tlačidlom vojde autíčko do tunelq pod iPad a kamera načíta jeho vzhľad na digitálnu trať. Hráči ovládajú hru tým, že hádžu žetóny na hernú základňu, aby posilnili svoje digitálne autíčko, zaútočili na súperove, alebo vykonali inú akciu. Každý hráč má 16 žetónov, ktoré sú podľa funkcií rozdelené po štyroch, pričom môžu byť použité len raz počas jedných pretekov.