Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 62

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Asi nie je veľa takých vecí v domácnosti, pri ktorých by sme nepoužívali elektrickú energiu zo siete. Dokážeme však v budúcnosti fungovať z časti aj bez toho? Tak mohli by sme v podstate využiť energiu zo slnka a z vetra, alebo silu vody, ktorá dokáže roztočiť lopatky turbíny, no a stále zostáva ešte aj náš pohyb, ktorý tiež vie vytvoriť energiu. Všetky tieto poznatky využili aj výskumníci a svetu predstavili predmety vytlačené na 3D tlačiarni, ktoré sú pripojené k internetu, ale pritom nemajú žiadne baterky, ani prísun elektrickej energie zo siete. Tak to je už čo povedať.

Výskumníci z univerzity vo Washingtone vytvorili 3D tlačené predmety a senzory, ktoré dokážu komunikovať s Wi-Fi zariadeniami bez toho, aby museli byť napájané z elektrickej zásuvky či batériou. Využíva sa pritom mechanický pohyb, keď tečúca kvapalina otáča kolieskom alebo sa stlačením tlačidla cez pružinu roztočí ozubené koleso a pohyb aktivuje alebo deaktivuje vodivý spínač pre 3D tlačenú anténu. Prítomnosť alebo neprítomnosť zubov na prevodovom koliesku pritom určuje čitateľné vzory, ktoré sa prenášajú do Wi-Fi prijímača. Tím vytvoril niekoľko objektov, vrátane prietokomeru pre čistiace prostriedky, prietokomerov vody a merače vetra, či diaľkové ovládanie počítača v podobe tlačidla, otočného gombíka alebo ovládača hlasitosti.

Dron Scout je autonómna kvadrokoptéra, ktorá je vybavená vizuálnymi aj multispektrálnymi kamerami a nachádza sa vo vlastnom chránenom prístrešku s jednoduchým názvom Drone Station.

Drony môžu byť užitočným pomocníkom aj pre poľnohospodárov, no ich riadenie býva problematické a časovo náročné. To však neplatí v prípade autonómneho drona s názvom Scout. Ten je vybavený vizuálnymi aj multispektrálnymi kamerami a nachádza sa vo vlastnom chránenom prístrešku Drone Station. Keď príde čas na dennú inšpekciu, strecha prístrešku sa otvorí a dron sa z plošiny automaticky vznesie do vzduchu, a potom postupuje podľa vopred nastaveného harmonogramu. Po návrate do prístrešku si dron dobije batériu a zhromaždené dáta odošle na vzdialené cloudové úložisko.

Elektrický skejtbord I-Ride je navrhnutý ako moderný dopravný prostriedok v mestách, čomu je prispôsobený i jeho tvar. Dosku tvorí hliníková konštrukcia, ktorá umožní optimálne nastavenie pozície nôh priamo nad kolesami skejtbordu pre lepší balans a vyvažovanie počas jazdy. K dispozícii sú dve verzie s rôznym dojazdom a rýchlosťami. Základný model s jedným elektromotorom dosiahne maximálnu rýchlosť 19 km / h, zatiaľ čo ťažší model s dvomi elektromotormi sa môže po uliciach preháňať rýchlosťou až 32 km / h. Rýchlosť jazdy si používateľ upravuje prostredníctvom bezdrôtového ručného ovládača.