Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 61

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Koľkí z vás sa už netrpezlivo tešia na nadchádzajúce majstrovstvá vo futbale? Áno, FIFA World Cup je za dverami, no chceme dnes hovoriť o tom, čo bude o ďalšie štyri roky. Možno je na to ešte priskoro, ale nasledujúce majstrovstvá v roku 2022 v Katare majú niektoré technologické zaujímavosti už teraz. Najmä čo sa týka štadióna. Ten bude totiž skladací a tak ho môžu po podujatí úplne v pohode rozložiť, premiestniť a postaviť inde. Znie to až neuveriteľne, ale architekti sa s tým naozaj vyhrali.

Majstrovstvá sveta vo futbale FIFA World Cup 2022 v Katare by sa mali konať na pôde modulárneho štadióna s názvom Ras Abu Aboud, ktorý navrhlo španielske architektonické štúdio. Štadión je unikátny v tom, že ako primárne stavebné bloky využíva prepravné kontajnery. Tie môžu obsahovať vybavenie, ako sú odnímateľné sedadlá, koncesné stánky či toalety. Po skončení majstrovstiev sa štadión dá demontovať, odstrániť a postaviť niekde na inom mieste vo svete. Vďaka modulárnemu systému však z neho môžu vzniknúť viaceré menšie športové štadióny alebo štadión pre rôzne kultúrne podujatia, ako sú koncerty či hudobné festivaly.

Modulárny štadión s názvom Ras Abu Aboud ako primárne stavebné bloky využíva prepravné kontajnery.

Fotografi dobre poznajú, že najmä pri častom vymieňaní objektívov sa ich kryty môžu niekde stratiť alebo zapatrošiť. Riešením by však mohol byť nový univerzálny kryt na objektívy s názvom Kuvrd. Ten je vyrobený z gumy a jeho uzáver sa dá natiahnuť na hlavu takmer akéhokoľvek typu objektívu. Kryt Kuvrd chráni objektív proti vode, prachu, piesku, poškriabaniu a pomáha stlmiť aj prípadný náraz alebo pád. Dajú sa použiť aj dva kryty naraz, ktoré ochránia prednú i zadnú časť objektívu. V prípade menších objektívov ich doslova zapečatia do odolného obalu.

Francúzsky audio výrobca Devialet aktualizoval základný model svojho bezdrôtového reproduktoru Phantom, ktorého pôsobivé parametre sú určené pre náročných používateľov. Jeho výkon vzrástol z už aj tak slušných 750 wattov až na 1 200 wattov. Celkové harmonické skreslenie je udávané na hodnote 0,0005, čo je v podstate bezvýznamné. Reproduktor sľubuje nulovú saturáciu a žiadny hluk pozadia, čo znamená silný, presný a čistý zvuk. Vnútro tohto štýlového kúska je vyrobené zo sklenených vlákien a je obalené ABS krytom s hliníkovým stredovým jadrom.