Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 60

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Svet nositeľných zariadení si žije svojim životom, každý deň do neho pribudne nejaká zaujímavosť, každý deň sa do neho niečo nové narodí. Asi nie je veľa takých, ktorým nezdobia zápästie inteligentné hodinky alebo minimálne fitness náramky. Pomáhajú nám poznať naše telo a hlavne jeho fungovanie. No a v neposlednom rade prispievajú aj k zdokonaľovaniu našej kondičky, keďže nám prinášajú stále nové výzvy. A tak sme si pre vás pripravili niečo, čo by vás v tomto smere mohlo zaujať.

Hodinky mVoice G2 v sebe kombinujú starú mechanickú klasiku s modernými technológiami. Majú totiž fyzické ručičky s číselníkom, ktoré sú namontované nad plnohodnotným OLED displejom. Ten poskytne inteligentné funkcie a zrkadlí väčšinu notifikácií z prepojeného smartfónu, vrátane tých, ktoré sa zobrazujú v aplikáciách tretích strán. Hodinky disponujú kompletným hlasovým ovládaním a vedia teda pracovať s digitálnymi asistentmi Apple Siri, Amazon Alexa alebo Google Assistant. Akýkoľvek vybraný hlasový asistent sa aktivuje rýchlym pohybom zápästia.

Bezdrôtové slúchadlá Vinci 2.0 obsahujú nezávislý minipočítač so štvorjadrovým procesorom s 3G, Wi-Fi a Bluetooth pripojením. Vďaka tomu dokážu prijímať hovory, reagovať na hlasové ovládanie a sledovať fyzickú kondíciu nositeľa aj bez prepojenia s jeho smartfónom. Slúchadlá Vinci 2.0 majú v sebe vstavaných viac ako 10 senzorov, vrátane akcelerometra, gyrometra, kompasu, snímača srdcovej frekvencie či GPS. Primárne hlasové ovládanie je riadené vlastnou umelou inteligenciou výrobcu, no k dispozícii je aj známa digitálna asistentka Alexa od Amazonu.

Hodinky mVoice G2 v sebe kombinujú starú mechanickú klasiku s modernými technológiami.

Spoločnosť Synchronos využíva technológiu 3D snímania pre vyhotovenie štýlových náramkových hodiniek Alpha presne na mieru budúceho nositeľa. Ten si naskenuje svoje zápästie a získané údaje slúžia ako podklad pre 3D tlač. Využíva sa metóda priameho laserového spekania kovu, pri ktorom laser selektívne taví kovový prášok po jednej vrstve, až kým sa nevytvorí celý objekt. Hodinky Alpha majú švajčiarske pohybové ústrojenstvo, patentovaný mechanizmus spony a kryštálové sklo, ktoré je odolné voči poškriabaniu a rozbitiu. Sú dokonca vodotesné do hĺbky 10 metrov.

Zariadenie s exotickým názvom Māoï z dielne francúzskeho výrobcu Thalatoo prináša technológiu takzvaného head-up displeja, známeho z automobilov či cyklistických okuliarov, už aj pre potápačov. Pripevní sa na ľubovoľnú potápačskú masku a slúži rovnako ako potápačský počítač, ktorý sa zvyčajne nosí na zápästí. LCD displej s údajmi o teplote vody, hĺbke, uplynutom čase ponoru, smerového kompasu a požadovanej rýchlosti vzostupu k hladine sa premietajú do jasného optického reflektora. Ten je umiestnený nad ľavým okom potápača, ktorý vďaka tomu vidí odrazený displej tak, akoby sa objavil vo vode vo vzdialenosti 2och metrov od neho.

Spoločnosť Aqua Design Innovations predstavila zaujímavé spojenie akvária a domácej záhradky pre pestovanie rastlín s názvom EcoQube C+. Ide v o akvaponický systém, ktorý je založený na symbiotickom vzťahu medzi rybami a rastlinami pre výrobu čistej vody. Rybie výkaly sú bohaté na amoniak a vďaka baktériám vo vode sa rozpadajú na dusičnany. Tie sa cez médium pre pestovanie rastlín prefiltrujú a záhradka na akváriu ich absorbuje a využije ako hnojivo. Prefiltrovaná voda sa bez amoniaku potom vracia späť do akvária cez malý vodopád na prednej strane zariadenia.