Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 59

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Čo myslíte, bude rok 2018 rokom automatizácie a robotiky? No po niektorých správach zo záveru minulého roka máme taký pocit. Nakoniec všetko týmto smerom naozaj ide. Priemyselná revolúcia Industry 4.0 je za dverami a roboty dokážu stále viac. Až z toho behajú zimomriavky. Tak si to ešte užime, kým nie je ich vplyv v spoločnosti taký silný, ale niečo si o nich povedať môžeme.

Spoločnosť Boston Dynamics demonštrovala nové pohybové schopnosti humanoidného robota s názvom Atlas. Ten nielenže bez problémov dokáže skákať z prekážky na prekážku, no poradí si ešte aj s vyššou prekážkou, na ktorej sa vo výskoku otočí. Ešte pôsobivejší je však akrobatický kúsok, ktorý Atlas predvedie, keď spraví salto dozadu a na podlahu dopadne ako taký gymnasta. Úspešnému predstaveniu samozrejme predchádzalo aj niekoľko nepodarených pokusov.

Výskumníci z japonských univerzít z Tohoku a Hokkaido vytvorili robota, ktorého konštrukcia je inšpirovaná schopnosťou adaptácie pohybu krehkých hviezdic rodu Ophiuroids. Robot má päť ramien, v ktorých sa nachádzajú senzory pre meranie reakčnej sily odrazu od zeme pri pohybe. V prípade že sa rameno poškodí alebo amputuje, robot zaznamená, že sa nedokáže posunúť v správnom smere a zastaví sa. Následne skoordinuje svoje pohyby zostávajúcich funkčných ramien tak, aby mohol pokračovať v pohybe. Tomuto stavu sa dokáže prispôsobiť už počas niekoľkých sekúnd.

Spoločnosť Boston Dynamics demonštrovala nové pohybové schopnosti humanoidného robota s názvom Atlas.

Spoločnosť YouBionic vyvinula 3D tlačené bizarné robotické rameno, ktoré používateľovi poskytne dodatočnú umelú silu. Zariadenie sa skladá z montážnej dosky, z ktorej tesne vedľa seba vybiehajú robotické ruky. Šesť pohonných systémov Actuonix na každej z nich je prepojených so senzormi na dvoch prstoch používateľa. Každý prst slúži pre ovládanie jednej robotickej ruky, takže tie dokážu len roztvárať alebo uzatvárať prsty naraz, nie jednotlivo. No aj napriek tomu by sa toto riešenie mohlo ujať pri prenášaní ťažších predmetov napríklad v skladoch.

Výskumníci z NASA v Glenn Research Laboratory vyvíjajú nový typ kolesa pre budúce planetárne terénne vozidlá s pneumatikou, ktorá je vyrobená z drôteného pletiva. Použili pritom špeciálnu pamäťovú zliatinu niklu a titánu s kryštálmi, ktoré po deformácii dokážu vrátiť tvar pneumatiky do pôvodného stavu na úrovni atómov. Vývoj je zatiaľ v štádiu konceptu, no pneumatika má už za sebou niekoľko úspešných testov.

Podvodný dron Allec môže byť ovládaný používateľom, no vďaka autonómnemu systému sa na misie dokáže vybrať aj sám. V režime diaľkového ovládania je Allec pripojený 30 metrovým elektrickým káblom k bóji s Wi-Fi modulom pre bezdrôtový prenos videa z kamery v reálnom čase. Video sa nakrúca v rozlíšení 1080p pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. V autonómnom režime nie je bója potrebná, pretože Allec sleduje predprogramovanú dráhu, podobne ako jeho lietajúci kolegovia. Pod vodnou hladinou sa sám naviguje cez kompas a jednotku s akcelerometrom, gyroskopom a magnetometrom.