Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 58

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Elektrická energia nám pomáha nielen v našich domácnostiach, ale stala sa už aj fenoménom pri pohone rôznych dopravných prostriedkov, od veľkých elektromobilov, až po menšie dvojkolesové zariadenia. No a tých tiež pribúda. Či sú to skútre, bicykle alebo kolobežky, všetko má uľahčiť náš komfort pri preprave s nimi. Dnes ich máme pre vás zopár, niektoré prichádzajú dokonca s prídavnými praktickými vychytávkami.

Sklápací elektrický bicykel Billy od spoločnosti Enki Cycles je charakteristický svojimi rýchlo akcelerujúcimi 20 palcovými kolesami, ktoré sú obalené hrubými 4 palcovými pneumatikami. Dosahuje maximálnu rýchlosť 32 kilometrov za hodinu a pri priemernej jazde prejde na jedno nabitie batérie až 66 kilometrov. Billy prevzal tvar riadidiel z BMX bicyklov a k pohodlnej zábavnej jazde aj cez obrubníky, výtlky či iné prekážky, prispievajú mechanické kotúčové brzdy a predná vzduchom odpružená vidlica spolu so zadným pružením.

Zariadenie Rubbee X s motorizovaným valčekom sa dá namontovať na akýkoľvek bicykel a pridá mu tak elektrický pohon. Montuje sa pod sedadlo bicykla a po aktivácii páčkou sa časť s valčekom posunie dole, aby sa dostal do kontaktu s pneumatikou. Bezdrôtový senzor na pedáloch deteguje kadenciu šliapania jazdca a automaticky dáva pokyn pre motor, aby zapojil elektrickú asistenciu. Zariadenie sa dá rýchlo odobrať z bicykla a preniesť do interiéru pre nabíjanie batérie. Rubbee X môže pritom poňať jednu až tri vymeniteľné batérie pre zvýšenie dojazdu a na jeho zadnej strane sa nachádza kombinácia LED svietidla a brzdového svetla.

Sklápací elektrický bicykel Billy

Elektrická kolobežka Groover má odnímateľnú tyč s rukoväťou, v ktorej sa nachádza batéria spolu s elektronikou. Jazdec tak, po príchode na miesto určenia, nemusí prenášať celú kolobežku, ale stačí mu odmontovať tyč, ktorá váži len 2 kilogramy. Osamotená doska kolobežky môže byť ponechaná vonku na ulici, zatiaľ čo používateľ si doma alebo v kancelárii pohodlne nabije batériu v tyči. Toto riešenie je účinné aj ako ochrana proti prípadnej krádeži. Elektrická kolobežka Groover dosiahne maximálnu rýchlosť 25 kilometrov za hodinu a na plne nabitú batériu prejde vzdialenosť okolo 20 kilometrov.

Kanadská spoločnosť Cross predstavila najnovšiu verziu prototypu velomobilu s názvom Electrom, ktorý sa od iných odlišuje svojim duálnym pohonom. Pri rýchlosti do 10 kilometrov za hodinu sa výkon zo šliapania jazdca prenáša cez reťaz priamo na zadné koleso. Pri vyšších rýchlostiach sa však reťaz začne voľne otáčať, čo umožní prechod vyvinutej sily do generátora. Vzniknutá elektrická energia tak doplní energiu v batérii, ktorá poháňa 500 wattový elektromotor v náboji zadného kolesa. Velomobil Electrom s elektrickou asistenciou pre šliapanie do pedálov dosahuje maximálnu rýchlosť 32 kilometrov za hodinu a jeho dojazd na jedno nabitie batérie je približne 80 kilometrov.

Švajčiarska spoločnosť Rinspeed chce svojim konceptom dvojdielneho autonómneho elektrického vozidla Snap predstaviť víziu budúcej elektromobility. Koncept sa skladá z podvozku a odnímateľnej vrchnej časti, ktorá je určená najmä pre prepravu pasažierov. Podvozok sa dá úplne odstaviť a horná časť tak môže poslúžiť ako oddychový priestor pre návštevníkov rôznych podujatí a výstav, či ako predajný stánok alebo miesto pre poskytovanie služieb. V prípade dopravného prostriedku pre pasažierov sa vo vnútri horného modulu nachádzajú mäkké kožené sedadlá a množstvo obrazoviek pre pozeranie filmov, prehliadanie internetových stránok spolu so správami a informáciami o trase.