Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová špecifikácia HDMI 2.1 je spolu s káblom pripravená na veľké veci

Nová špecifikácia HDMI 2.1 je spolu s káblom pripravená na veľké veci
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári z Technical Working Group cez platformu HDMI Forum vydali informácie o špecifikáciách pre nové rozhranie HDMI 2.1 spolu s novým káblom Ultra High Speed HDMI. Niektoré z funkcií špecifikácie 2.1 budú pritom spätne kompatibilné s jestvujúcim káblom HDMI 2.0, no iné budú samozrejme vyžadovať patričnú inováciu.

Prenos obsahu vo vysokých rýchlostiach, rozlíšenie a dynamické HDR

 

Nová špecifikácia otvára priestor pre obsah s vysokorýchlostným prenosom dát, ako je masívne nekomprimované rozlíšenie 8K pri obnovovacej frekvencii 60 Hz alebo 4K pri frekvencii 120 Hz. Celková prenosová rýchlosť narástla z 18 Gb / s zo staršej špecifikácie až po poriadnych 48 Gb / s v špecifikácii HDMI 2.1. Je podporované dokonca rozlíšenie až do 10 K pri frekvencii 120 Hz, no aby prešiel taký objem dát, už je nutné použitie algoritmu pre kompresiu s názvom Display Stream Compression.

Nová špecifikácia HDMI 2.1 otvára priestor pre obsah s vysokorýchlostným prenosom dát, ako je masívne nekomprimované rozlíšenie 8K pri obnovovacej frekvencii 60 Hz alebo 4K pri frekvencii 120 Hz.

Zatiaľ čo u nás sa zariadenia s rozlíšením 4K ešte len pomaličky udomácňujú a obsah je v podstate minimálny, ak neberieme do úvahy rôzne zahraničné streamovacie služby, je pravdepodobné, že špecifikácia HDMI 2.1 si nájde využite najskôr pre komerčné aplikácie, ako sú masívne displeje či potenciálne pre vývoj zariadení pre zobrazenie virtuálnej reality, kde obraz zaberá celé zorné pole používateľa a je rozdelený na polovicu v stereoskopickom pohľade.

V závislosti od rozlíšenia a frekvencie podporuje nová technológia HDMI 2.1 aj dynamické HDR, ktoré dokáže zobraziť širší rozsah farieb a ich tónov a upraviť každú scénu či dokonca každý jeden snímok pre optimálnu farebnú hĺbku, detail, jas a kontrast.

Nová technológia HDMI 2.1 podporuje aj dynamické HDR.

Vylepšenia v oblasti obnovovacej frekvencie

 

Špecifikácia HDMI 2.1 prináša aj niektoré nové funkcie pre obnovovacie frekvencie, ktoré zaujmú najmä počítačových hráčov. Technológia Variable Refresh Rate (VFR) dokáže neustále meniť obnovovaciu frekvenciu obrazovky tak, aby zodpovedala video výstupu zo zariadenia.

To znamená, že počas hrania kolíše obnovovacia frekvencia hore a dole a obrazovka sa dokáže okamžite synchronizovať s aktuálnou snímkovou frekvenciou pre dosiahnutie čo najjemnejšej plynulosti v zobrazení na displeji. Podarilo sa tak vylepšiť pohyb a znížiť či dokonca eliminovať oneskorenie či trhanie obrazu, čím by zážitok používateľa mal byť ešte lepší ako doteraz.

Funkcia Quick Media Switching (QMS) pre zmenu eliminuje vo videách čiernu obrazovku pri čakaní medzi prepínaním medzi rôznymi pripojenými zariadeniami cez HDMI porty. Funkcia Quick Frame Transport (QTF) znižuje latenciu medzi výstupom a obrazovkou, čím eliminuje oneskorenia v offline aj online hrách.

Technológia Variable Refresh Rate (VFR) dokáže neustále meniť obnovovaciu frekvenciu obrazovky tak, aby zodpovedala video výstupu zo zariadenia.

Úpravy prenosu zvuku

 

Ani na audio sa pri novej špecifikácii HDMI 2.1 nezabudlo. Obojsmerný dátový kanál eARC si posilnil z prenosovej rýchlosti 1 Mbit / s až na úctyhodných 37 Mbit / s. Vďaka tomu je možné posielať nekomprimované zvukové údaje pre systémy 5.1, 7.1, ako aj pre vysoko kvalitné audio Dolby Atmos, DTS Master, TrueHD a DTS:X.

Nový kábel Ultra High Speed HDMI

 

Zatiaľ čo niektoré z funkcií špecifikácie HDMI 2.1 budú fungovať aj s použitím súčasného kábla HDMI, dosiahnutie vysokých prenosových rýchlostí vo videu aj zvuku však už vyžaduje nový kábel s označením Ultra High Speed HDMI, ktorý by mal byť dostupný od rôznych výrobcov v prvej polovici roka 2018.

Nový kábel je kompatibilný s konektormi typu A, C a D a podporuje HDMI ethernetový kanál. Je spätne kompatibilný so všetkými predchádzajúcimi zariadeniami a maximálna dĺžka pasívneho kábla sa bude pohybovať niekde medzi 2 až 3 metrami. Aktívne káble budú podporovať špecifikácie HDMI 2.1 s dlhším dosahom.

Nový kábel Ultra High Speed HDMI