Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultra tenký LG Signature OLED TV W má výrazne predĺženú životnosť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Popri knihách je pre mnohých z nás centrom domácej zábavy aj taký televízor a tak si vývoj v tejto oblasti nenechajú výrobcovia ujsť. Už nejakú dobu preto existujú aj televízory s technológiou OLED. Tie boli doteraz kritizované za ich nízku životnosť, no juhokórejskej spoločnosti LG sa zatiaľ ako jedinej na svete podarilo vytvoriť panel, ktorý výrazne predĺžil práve životnosť OLED televízorov. Poďte sa spolu s nami pozrieť, ako funguje.

Hoci sa spoločnosť LG venuje aj výrobe klasických LCD televízorov, už dávnejšie stavila na technológiu OLED. Tá prináša lepšiu farebnosť, jas, kontrast a panel televízora je dokonca aj výrazne tenší. Technológia OLED totiž nevyžaduje podsvietenie a pixel v paneli sa skladá z organických diód, alebo subpixlov, z ktorých každý jeden je samostatným zdrojom svetla.

Vývojárom z juhokórejského LG sa pritom podarilo vyriešiť problémy technológie z minulosti tým, každý jeden bod tvoria až štyri subpixely. Jeden biely a k tomu červený, zelený a modrý.

„Takže keď máme vlastne rozsvietiť ten panel doplna, tak šetríme tie tri farebné subpixely a svieti iba ten biely. Keď chcete ukázať čiernu farbu, tak tu necháte diódu jednoducho úplne zhasnutú. Tá životnosť v súčasnosti je stanovená na minimálne 30 000 hodín. Keď si to rozpočítate, tak je to vlastne pri 8 hodinách dennej prevádzky nejakých 10 rokov,“ vysvetľuje technológiu pán Lukáš Paroulek, LG Electronics.

Vďaka tomuto riešeniu sú OLED panely kontrastnejšie a majú sýtejšie a živšie farby. Vylepšená technológia pritom umožnila výrobcovi vytvoriť mimoriadne tenký televízor LG SIGNATURE OLED W, ktorého samotný panel má hrúbku len 2,57 milimetra. Montuje sa výhradne na stenu a vyzerá pritom akoby s ňou splýval.

„Ten televízor, keď zavesíte na stenu, tak vlastne odstup od steny po prednú časť toho panelu je len 4 milimetre. Preto my hovoríme, že je to buď Wallpaper alebo Window TV. Je to v podstate akési okno do novej dimenzie.“

Montáž na stenu je jednoduchá. Súčasťou balenia je kovový rámik, ktorý sa štandardne priskrutkuje na stenu a slúži ako taký vešiak. Zadný panel televízora má magnety, s pomocou ktorých sa potom osadí na rámik.

Televízor je tenký aj preto, že sa v ňom nenachádza žiadna elektronika a pripojovacie porty. Všetko je totiž v oddelenej reproduktorovej výbave, ktorá je s televízorom prepojená len jediným ploským a tenkým káblom. Soundbar je teda hlavnou riadiacou jednotkou, no zároveň sa z neho šíri 3D zvuk, ku ktorému pomáha aj technológia Dolby Atmos.

„To znamená, že nemáte iba ľavá, pravá, pred vami, za vami, ale ten zvuk sa vlastne ozýva aj nad vami a pod vami. Je to primárne vďaka časovaniu zvuku do jednotlivých reproduktorov. Ten systém dokáže identifikovať až 128 zvukov súčasne a tie korektne umiestňovať v priestore.“

Televízory LG SIGNATURE OLED W.

Juhokórejské LG je pritom zatiaľ jedinou firmou na svete, ktorá v súčasnosti dokáže vyrábať OLED panely s dlhšou životnosťou a teda nimi zásobuje aj konkurenciu. Popri OLED technológii sa však výrobcovia televízorov ešte stále snažia udržať pri živote aj technológiu LCD. Viacerí z nich využívajú technológiu Quantum Dot, no LG sa v tomto smere rozhodlo pre vlastnú technológiu Nano Cell, ktorá tiež významne posúva kvalitu obrazu dopredu.

„V Nano Cell sa svieti s rozšíreným farebným spektrom svetla, ale v rámci filtra je integrovaná vrstva, ktorá má jeden nanometer veľké nano častice, ktoré majú veľmi špecifickú funkciu, a to, že dokážu absorbovať oranžové a žlté frekvencie svetla. Takže na tie filtre samotné sa vám už zase dostáva iba veľmi čisté RGB svetlo.“

Výrobca vo svojich televízoroch aktualizoval aj operačný systém. Najnovšia verzia webOS 3.5 prináša výraznejšie zrýchlenie chodu aplikácií, ako aj množstvo inteligentných funkcií, vrátane podpory obľúbených streamovacích služieb. Nechýba ani Bluetooth pripojenie.

„Môžete veľmi jednoducho pripojiť telefón k vášmu televízoru. Môžete nielen ovládať telefónom váš televízor, ale veľmi jednoducho, nie len zrkadliť vašu stránku alebo vašu obrazovku z telefónu, ale môžete veľmi jednoducho prehrávať z telefónu vaše fotky, vaše videá.“

Všetky OLED televízory a vyššie triedy LED podsvietených zariadení LG dostali do výbavy aj špeciálny diaľkový ovládač Magic Remote. Používatelia s ním môžu ovládať rôzne nastavenia pohybom ruky vo vzduchu veľmi podobne, ako s počítačovou myškou. Navyše sa už netreba prácne preklikávať k vytúženým aplikáciám, pretože sa dajú priradiť k numerickým tlačidlám.

„Takže máte až 9 možností, ako nastaviť aplikácie na jedno stlačenie. Stačí iba tri sekundy podržať numerické tlačidlo, aplikácia sa vám automaticky spustí,“ dodáva pán Lukáš Paroulek, LG Electronics.

Smart televízory majú teda inovácií viac ako dosť, vrátane hlavnej, ktorou je technológia OLED. Tú tak nepochybne čaká ešte svetlá budúcnosť. Veď práve vďaka nej sú nové televízory oveľa tenšie a zároveň si prinášajú poriadne kontrastný obraz.